in

GrrrGrrr

Trener Bane iz Borče dobitnik nagrade za životno delo i izuzetan doprinos košarci u Beogradu

Predsedništvo Košarkaškog saveza Beograda donelo je odluku da se Godišnja nagrada za životno delo i izuzetan doprinos košarci u Beogradu, za 2022. godinu dodeli Branislavu Vujičiću, prvom čoveku KK Borča.

Opšta je konstatacija da je Bane upravo prototip sportskih radnika za koje je predviđena dodela ovakvog priznanja.

Košarkom je počeo da se bavi posle Svetskog prvenstva u Ljubljani 1970. godine. Trenirao je u KK Crvena Zvezda kod trenera Zdravka Kubata, Saše Stanimirovića i Mileta Protića do sezone 1977/78.

Na nagovor Višeg košarkaškog trenera i prijatelja Zorana Srećkovića 1979. godine počinje da uči trenerski posao u tadašnjem velikom Malom klubu Partizan (Čukarica).

Od 1985. godine vodio je seniorsku ekipu KK BSK BORČA sa kojom je napredovao 4 ranga takmičenja u tadašnjoj SFRJ.

Potom sledi KK BIP, seniorska ekipa, a onda i poziv velikog trenerskog znalca Dragana Dragosavca da se priključi radu u KK FMP Železnik.

A onda 1996. godine sa grupom košarkaških fanatika osniva KK Borča, klub koji traje i danas i dalje radi. Za sve ove godine rada, u klubu je košarkaški iškolovano 10-ak operativnih i Viših košarkaških trenera koji danas aktivno rade u košarci.

Prvi seniorski tim KK Borča - 1996
Prvi seniorski tim KK Borča – 1996

Kroz klub je prošlo mnogo igrača koji su po odlasku iz kluba osvajali sa klubovima evropske titule, a isto tako i sa reprezentacijom evropske medalje. Neki od igrača su na sugestiju kluba otišli u Ameriku i završili koledž, a mnogo bivših igrača su postali veoma uspešni u poslovima koje rade.

Drugi seniorski tim KK Borča - 2000.
Drugi seniorski tim KK Borča – 2000.

„Infekcija“ kojom je zaražen 1970. godine je neizlečiva i traje i danas. Ljubav prema košarci ne prestaje ni posle 51 godine provedene u košarci, od kojih 43 kao trener. I danas sa saradnicima u klubu drži treninge nekim novim klincima.

Naijskrenije čestitke Banetu na značajnom priznanju.

Svečanost dodele prigodnih priznanja Banetu održaće se u subotu 24. decembra na Novogodišnjem turniru za pionire u hali Radivoj Korać, posle finalne utakmice u okviru dodele priznanja akterima turnira.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

„Beograd je postao potpuno tesan“ (FOTO)

Ponovo kolaps u Beogradu, kiša paralisala grad, ljudi izlaze iz gradskog prevoza i put nastavlju peške (FOTO, VIDEO)