in

Broj pedijatar sve je manji, a broj dece sve veći

U domovima zdravlja na levoj obali, ali i na celoj opštini Palilula, drastično se oseća manjak dečijih lekara. Već je postala praksa da jedan lekar u smeni „pokriva“ i predškolsku i školsku decu. Slična situacija je i u drugim delovima grada.

U proteklih deset godina, broj pedijatara u Beogradu, smanjen je sa 319 na 229. Smanjenje broja pedijatara evidentirano je u 13 od 16 beogradskih domova zdravlja, a uočava se promena starosne strukture, pa je svaki treći pedijatar stariji od 60 godina.

Prema važećem zakonu, jedan pedijatar može da vodi do 850 predškolaca. Takođe, jedan lekar opšte medicine ili pedijatar može da bude zadužen za najviše 1.500 dece školskog uzrasta. U opštinama sa više od 8.500 dece predškolskog uzrasta neophodno je „Razvojnog savetovališta“. U opštinama sa više od 7.000 dece, od 10 do 18 godina, potrebno je i „Savetovalište za mlade“.

Broj lekara iz domova zdravlja koji su upućeni na specijalizaciju iz pedijatrije (u 2017. godini) pokriva dve trećine postojećeg nedostatka. Oni na volonterskoj specijalizaciji mogu da zamene kolege koje će u narednih pet godina otići u penziju. Ali, pitanje je da li će se oni nakon specijalizacije opredeliti za rad u državnim domovima zdravlja.

Prva generacija pedijatara volontera se očekuje 2019. godine, s obzirom na to da specijalizacija iz pedijatrije traje pet godina. Da je potreba za pedijatrima velika govori i podatak iz Nacionalne službe za zapošljavanje, koja u svojoj evidenciji 2017. godine nije imala nijednog nezaposlenog pedijatra.

Takođe, možemo samo da se nadamo da će mladi pedijatri ostajati u zemlji, jer je već postao trend da medicinski radnici odlaze na rad u inostranstvo tragajući za boljim životom.

Foto: A.S.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Mogli bi da obradite pored ove teme i temu gde se u Borci lece i bolesna i zdrava deca u istoj prostoriji, a lekari setaju kroz ordinacije jerr su vezane vratima ko je bio zna) bolesne dece i dolaze do zdrave tako da kad se dovede zdrava beba na vakcinu, pretpostavlja se da ce izaci sa ko zna kojim posledicama i ko zna sta pokupljenim iz cekaonice i ordinacije … Lekari i naravno celnici iz Knez Danilove samo cute….Da ne pominjem da pedijatri samo gledaju sto pre da vas skinu sa vrata dok razgovaraju sa vama, kao i da se ne usudjem da ih pitam za savet jer im je svaki odgovor “ Procenite sami“…

Počeo je besplatan rukometni kamp za đake u Padinskoj Skeli

„LEGO film 2“ od četvrtka u domaćim bioskopima