in

Broj obolelih od morbila u Beogradu postepeno opada

Na teritoriji Beograda do juče je registrovano 469 slučajeva morbila. Najčešće su to deca uzrasta od jedne do četiri godine, a u 175 slučaja je do zaraze došlo u zdravstvenim ustanovama

Podaci još pokazuju da je u prvoj nedelji januara obolelo njih 87, u drugoj 82, a u trećoj nedelji 60 osoba. Ovaj opadajući trend zaraženih verovatno znači da se uspostavlja kontrola nad epidemijom, kao i to da se svest o važnosti vakcinacije podiže.

Način na koji je došlo do zaraze i do širenja morbila utvrđena je kod 317 obolelih. Najčešće je to bilo između pacijenata i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama – čak 175 u sedam zdravstvenih ustanova. Po broju zaraženih drugi način prenošenja je fizički kontakt sa ukućanima i on je zabeležen u 59 domaćinstava kod 122 osobe (po dvoje i više obolelih u domaćinstvu).

Iako je vakcinalni status nepoznat kod 167 osoba, od ukupnog broja obolelih 263 deteta i deset odraslih je nevakcinisano MMR vakcinom.

Najviše obolelih na Paliluli

Od ukupnog broja obolelih (469) njih 111 je sa teritorije opštine Palilula, dok je 93 iz Zemuna. Na Savskom vencu je zabeleženo 63 slučaja zaraze, a nakon toga sledi Novi Beograd sa 61 obolelom osobom.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Besplatni pregledi i u domu zdravlja Palilula

    Gradonačelnik ponovo obećao kanalizaciju i asfaltiranje ulica