in

Broj dece u beogradskim vrtićima drastično je manji nego inače

Kako je rekao Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, u beogradskim vrtićima je tek oko 15 odsto upisane dece.

To znači da su svi roditelji koji su to mogli da izvedu, našli alternative za čuvanje dece jer postoji strah da pošalju decu u vrtić.

Gak je priznao da je u beogradskim vrtićima bilo slučajeva virusa COVID 19, ali tvrdi da situacija nije ni u jednom slučaju eskalirala.

Od septembra se ipak očekuje povećanje broja mališana, iako ne drastično, a pravila za postupanje u slučaju da je neko dete zaraženo su jasna.

U slučaju pojave simptoma ili sumnje na postojanje COVID-19 infekcije potrebno je preduzeti sledeće: Kod svake promene zdravstvenog stanja, dete izolovati u sobu za izolaciju, odmah obavestiti roditelje i u najkraćem roku, dete uputiti lekaru. Ukoliko se vrši merenje telesne temperature običnim toplomerom (preporučeno samo kod dece kod koje se sumnja na povišenu telesnu temeperaturu), obavezna je dezinfekcija toplomera nakon merenja, kao i higijena ruku“, stoji u uputstvu „Batuta

Očekuje se da se nakon toga proveri i zdravstveno stanje ostale dece koja borave u kolektivu i svaki sumnjiv slučaj izoluje na isti način.

Kako stoji u uputstvima, u slučaju potvrde COVID-19 infekcije, prostor u kome je dete boravilo ne koristiti. Otvoriti spoljna vrata i prozore da bi se prostor provetrio.

Pre čišćenja prostora sačekati bar 24 časa. Detaljno oprati i dezinfikovati prostor, površine, pribor, opremu i dr. namenskim dezinfekcionim sredstvima u skladu sa uputstvom proizvođača“.

Podsećamo, ranije je Gradski zavod za javno zdravlje razjasnio da deca u vrtićima neće imati obavezu da nose maske. Više o tome OVDE.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sugrađani u Kotežu nezadovoljni onim što ostaje nakon kopanja za gasovod

Humanitarni bazar u Borči još jednom pokazao koliko Borčani imaju veliko srce