in

Borčanske ulice gradilište Beograd puta

Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95
Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95

Pre nekoliko nedelja je po Borči, najvećem naselju na levoj obali Beograda, osvanulo desetine znakova „radovi na putu“ koje su postavili radnici Beograd puta.

U prvi mah se nije znalo koji će se radovi tačno izvoditi, ali svi znamo da nakon zimske sezone, bacanja rizle i soli na već loše puteve dolazi do dodatnog oštećenja kolovoza i stvaranja udarnih rupa.

Za pohvalu je što su putari već na ulicama i iste krpe (što bi narod rekao „seci uši, krpi dupe“). Međutim izvoditi radove bez najave, sihronizacije i adekvatnog obeležavanja je neozbiljno. Naime o čemu se radi.

Polovinom marta ove godine su započeti radovi na sanaciji kolovoza, rigola i asfaltiranje ulica Bele Bartoka i Bratstva i jedinstva u Borči. Istina je da radovi traju predugo (skoro 20 dana) i da im vreme nije išlo na „ruku“ (pogledajte slike ispod), ali nama ne smetaju ljudi koji rade svoj posao, već loša organizacija samog posla i loša sinhronizacija između javnih službi.

Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95JKP Beograd put od 15. marta do danas objavljuje iste informacije i ponavlja radove na istim lokacijama dan za danom:

 • Bratstva i Jedinstva – freza, kompresor i asfalt
 • Bratstva i Jedinstva – izrada nove rigole
 • Ivana Milutinovića – freza, kompresor i asfalt

I dok JKP Beograd put izvodi radove u jednoj od glavnih ulica u Borči kojom saobraćaju autobusi GSP-a na liniji 95 i 96, zvaničnih obaveštenja o izmenama u režimu saobraćaja nema.

Očigledno je da su Beograd put i GSP u svađi, jer se postavlja pitanje „Da li je moguće da ova dva preduzeća ne komuniciraju kako bi mogli na vreme da obaveste građane o izmenama i planiranim radovima?“.

Predhodnih dana su autobusi saobraćali Prelivačkom ulicom, zbog radova u ulici Bele Bartoka na potezu od nove osnovne škole Jovan Ristić (predposlednja stanica) do okretnice linija 95 i 96 u Borči.

Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95Danas, kako se radovi nastavljaju, na red je napokon došla i ulica Bratstva i Jedinstva u potezu od OŠ Jovan Ristić ka raskrsnici sa ulicom Valjevskog odreda (svima poznatoj kao „Đurđenovac“), autobusi na liniji 95 i 96 saobraćaju kroz ulicu Julije Delere do Ratnih vojnih invalida, pored starog groblja u Borči, toplane i dalje ka okretnici.

Kad u „svađu“ ubacimo i saobraćajnu policiju dolazimo do novog problema a to je preusmeravanje zglobnih i solo autobusa u ulicu Julije Delere i dozvola da se isti provlače pored automobila parkiranih duž ulice.

Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95 Dodatni problem predstavlja i to što nisu predviđena stajališta na novoj ruti pa vozači nemaju dozvolu da se zaustave na ovoj relaciji, tako da su postojeća stajališta jedina, kod „Đurđenovca“ i okretnica.

Kako bi proverili da nismo samo mi u zabludi, pitali smo sugrađane koji žive u Centru III i uglavnom čekaju autobus na stajalištu „Bele Bartoka“. Da li su znali nešto o izmeni režima saobraćaja na liniji 95?

Ovo je strašno već 15 dana krpe ulicu i nikako da je zakrpe. Pre neko jutro smo čekali autobus više od pola sata, dok neko nije dobacio da autobusi ne prolaze pored predzadnje. Tako da nam je preostalo da peške odemo do okretnice i tamo sačekamo autobus. Što je meni teško palo“, ogorčeno je rekla starija sugrađanka S.J. iz Borče.

Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95 Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95 Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95

Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95 Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95 Radovi na ulicama Borče - Beograd put - 95

 

Kako je moguće da se ovako nešto dešava u 21. veku?

Danas smo kontaktirali GSP i dobili sledeći odgovor:
Zbog predmetnih radova JKP „Beograd put“, vozila sa linija 95 i 96 i danas saobraćaju izmenjenom trasom. Nakon završetka radova (prema nezvaničnoj informaciji radovi će biti završeni u toku dana), vozila će se vratiti na redovnu trasu.

Kontaktirali smo i dežurnu službu Beograd puta i odgovor je bio, verovali ili ne „Nemamo pojma“, na opasku da se radi već 20 dana i da se radovi izvode u glavnoj ulici u Borči, usledilo je pitanja „A šta se tu uopšte radi?“. Svaki komentar je suvišan.

Mi ovde pričamo o mogućoj boljoj sinhronizaciji između javnih službi, a služebenici u istim ni ne znaju da se radovi uopšte izvode.

Nadamo se da će makar oni upoznati sa radovima, odnosno radnici na ulicama u Borči, što pre završiti svoj deo posla, kako bi se opet normalizovao saobraćaj u istoimenom naselju.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Budim se često u Borči!

  Kako je nastala fora „Budim se često u Borči“

  Besplatno odnošenje kabastog smeća

  Uklanjanje kabastog smeća tokom vikenda