in

Borba protiv narkomanije – Čim posumnjaju da se đak drogira, profesori alarmiraju policiju

Lekari Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti upozoravaju da je drogu tokom srednje ali i osnovne škole probao veliki procenat osoba koje se leče kod njih. Stoga je potrebno alamrirati policiju i roditelje čim profesori posumnjaju da se đak drogira

Prvi korak u sprečavanju narkomanije u školama jeste alarmiranje policije i roditelja od strane nastavnika u školama, ističu lekari i psiholozi.

„Sve manje mladih koristi heroin, ali su sintetičke droge sve prisutnije jer su dostupnije. Marihuana je prvi korak”, kaže dr Aleksandar Vujošević, direktor bolnice u Drajzerovoj.

Psiholozi upozravaju da narkotika ima svuda oko naše dece. Deca nakon trave, počinju da koriste i ekstazi i spid, a to je utaban put ka heroinu kasnije.

„Narkotika ima svuda oko nas i deca moraju da shvate koliko je sve to opasno. Primera radi, dovoljno je da samo mesec dana koriste heroin i razviju zavisnost. Zabrinjava činjenica da su skoro svi naši pacijenti putem droge krenuli iz škole, što znači da je preventivni program za đake jako važan“, upozorava dr Vujošević i napominje da je škola dužna da reaguje kada primeti da dete ima problem.

Škola bi trebalo da pomogne učeniku ali bez etiketiranja

Ministarstvo prosvete slaže se sa predlogom da učenicima uvek treba pomoći, ali i upozorava da tako dolazi do etiketiranja.

Borba protiv narkomanije: Profesori čim posumljaju da se đak drogira alarmiraju policiju!

Informaciju da učenik koristi narkotike treba dobro proveriti i reagovati u zavisnosti od okolnosti, uzrasta deteta i porodičnih uslova. Škola treba da se obrati školskom lekaru ili MUP-u”, kaže Biljana Lajović iz sektora za prevenciju nasilja u Ministarstvu.

Dileri često koriste decu kako bi ubacii drogu u škole, a kada informacija dođe do roditelja, oni to teško prihvataju, negiraju, pa čak i osude školu zbog mešanja u privatne stvari.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Noćno asfaltiranje Zrenjaninskog puta od Koteža do Borče 2014

    Noćno asfaltiranje i krpljenje Zrenjaninskog puta od Koteža do Borče

    „Veče Mike Antića“ u Ustanovi kulture Palilula

    Veče Mike Antića u Ustanovi kulture Palilula