in

Bivši radnici PKB-a i danas protestuju na Andrićevom vencu (FOTO + VIDEO)

Članovi Udruženja bivših radnika PKB-a i danas će se okupiti  na Andrićevom vencu u 12.00 časova. Kako kažu, danas u 13.00 časova zakazano je i još jedno predročište po osnovu njihove tužbe.

Prethodni put okupili su se na protestu u sredu očekujući da će da ih primi predsednik Aleksandar Vučić, „jer jedino on može da im reši problem“. Ipak to se nije desilo.

Ovi ljudi prvenstveno su nezadovoljni zato što prilikom prodaje PKB-a nije, po zakonu, izdvojen deo za zaposlene. Takođe, suđenje po tužbi koju su zbog toga podneli pre godinu dana, još nije počelo.

Sid je za danas zakazao šesto po redu pripremno ročište. Ipak pribojavaju se da će i ovo ročište biti odloženo jer treći put po redu je promenjen sudija u ovom procesu.

Bivši radnici, sada penzioneri PKB osnovali su udruženje kako bi vratili svoj novac, a procenjuje se da oko 3.000 članova potražuje oko 11 miliona evra.

Kada je 2009. godine 65 odsto društvenog kapitala PKB-a prešlo u državni, tadašnje ministarstvo privrede zaboravilo je da izdvoji 15 odsto akcija koje su po Zakonu o privatizaciji pripadale zaposlenima.

Država je tako postala stopostotni vlasnik korporacije jer je pre vlasničke promene imala 35 odsto udela. To nije ispravljeno ni 2011. kada su Republika Srbija, Grad Beograd i Republička direkcija za imovinu sa PKB-om sklopili sporazum kojim je država vlasništvo prenela na Grad.

U tom sporazumu navodi se i da PKB može da se upiše kao vlasnik poljoprivrednog zemljišta koje je do tada bilo državno a korporacija je imala pravo korišćenja.

Od jula 2012. poslovodstvo PKB pokušavalo je da izvrši upis tih parcela, uglavnom oko Surčina, ali katastar je, bez obzira na sporazum, odbijao da to sprovede jer je reč o poljoprivrednom zemljištu.

I tadašnje ministarstvo građevinarstva je pokušalo da ospori stav katastra, ali na strani tog organa bilo je Državno pravobranilaštvo koje je pokrenulo i upravne sporove pokušavajući da to spreči.

Nadmudrivanje je trajalo sve do kraja oktobra 2015. Ministarstvo građevinarstva tada donosi rešenje kojim stavlja van snage sve prvostepene odluke katastra kojima je odbijan upis. Da bi se sprečilo reagovanje Pravobranilaštva, Vlada donosi zaključak kojim Pravobranilaštvu nalaže da odustane od pokretanja upravnih sporova u tom predmetu.

Tako je PKB postao privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta, iako je sama korporacija – državna. Ali, mada u neskladu sa sopstvenom vlasničkom strukturom, PKB je tada formalno ispunio uslove za prodaju i imovine i nekada državnih parcela.

Zbog svega navedenog bivši radnici PKB-a sada se sudskim putem, ali i protestima bore da ostvare svoja prava. U sredu su bezuspešno insistirali da ih primi Predsednik Aleksandar Vučić.

Više od sat i po smo bili ispred njegovog kabineta, molili da nas primi, jer nam je jasno da o tome ne odlučuju ni sudovi ni ministarstva nego on. Ali, niko iz njegovog kabineta nas nije ni pogledao – kaže Milinko Miladinović, predsednik Udruženja penzionera PKB.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Do danas 31 oboleli od Korona virusa, do sada testirano 214 osoba

    Veće količine maski od danas u beogradskim apotekama