in

Bes u izbegličkom kampu u Krnjači – Prognani i poniženi

Izbeglički kamp u Krnjači
Izbeglički kamp u Krnjači

Bes i ogorčenost! Ovim rečima najkraće bi moglo da se opiše raspoloženje izbeglica iz Hrvatske u kampu u Krnjači kraj Beograda posle oslobađanja hrvatskih generala Gotovine i Markača.

Evropa? Kakva Evropa! Oslobodila je zločince! – kaže Dušanka Pjevalica (66) iz okoline Zadra, koja je 4. avgusta 1995. godine sa dvoje dece krenula na izbeglički put, koji, evo, traje do današnjih dana. Jedan sin je u međuvremenu otišao u Ameriku, a drugi, građevinski radnik, živi s njom i mužem u baraci i hrane se u zajedničkoj kuhinji.

U Krnjači samo nekoliko kilometara od centra Beograda, sklonjen od puta i od očiju prolaznika, nalazi se kamp u kojem su se ispreplele sudbine najsiromašnijih izbeglica iz Hrvatske i Kosova. U njemu su najsiromašniji i najbolesniji, oni koji nikako nisu za sve ove godine uspeli da se snađu i kako-tako skuće. Turobnu tišinu ovog života na dnu juče su, posle oslobađajuće presude za hrvatske ratne komandante, poremetile novinarske ekipe koje su želele da saznaju mišljenje onih koji su pred tim komandantima i njihovom “Olujom” morali da beže.

Niko da se seti žrtava „Oluje“

„Ja sam sa decom tri dana putovala do Srbije, a mog muža su 45 dana držali u zarobljeništvu. I evo gde smo danas…“ – kaže Dušanka Pjevalica.

Bratislava M. iz Pakraca nije htela da se slika, jer kako kaže „Ja putujem u Hrvatsku i ne želim da me neko prepozna. Jeste li videli onu euforiju na ulicama hrvatskih gradova? Šta mislite, kako bi se tamo proveo kritičar te presude?“

Okupljeni oko nje ispred zgrade u kojoj se delio ručak, sa posuđem u rukama, ćutke su klimali glavama. Tek bi neko dobacio: “Sramota!”

Poslednja je u kuhinju došla Draginja Ivković (76) iz Siska. U Hrvatskoj joj je ostalo imanje i kuća koju niko neće da kupi „Bez vrata i prozora je, bez krova… sve su srušili ili odneli“.

Ona se zbog povrede kolena teško kreće i posle nekoliko pređenih metara mora da se odmori. Sin (50) sa kojim je u kampu juče je bio na lekarskom pregledu, pa je po ručak morala sama -„Cela se Hrvatska veseli! Bar neko da se seti žrtava Oluje“…

Izbeglički kamp u Krnjači Izbeglički kamp u Krnjači Izbeglički kamp u Krnjači

Izvor: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Besplatan pregled auto-sedišta u Borči

    Besplatan pregled auto-sedišta u Borči

    Đilas u PKB Padinska Skela

    PKB zlata vredan, borba za njega tek predstoji