in

Beograd je ljubazan i gostoljubiv, ali prljav

Zavod za informatiku i statistiku je sa Turističkom orgranizacijom grada uradio anketu turista, koja pokazuje da su gostoljubljivost i ljubaznost glavni aduti Beograda. Međutim, gužva, pušenje i nečistoća na javnim mestima kvare sliku velegrada.

O Beograđanima su pisali mnogi. Njihova ljubaznost i gostoprimljivost nije ostavila ravnodušne ni Beketa i Koldvela a putopisac Herbet Vivijan takođe je „pao” na šarm Beograda.

„Kako se često dešava da putnik poseti neko čuveno mesto očekujući mnogo a odlazi iz njega potišten i razočaran! Ovakvi slučajevi su sa Atinom, Rajnom, Crkvom Svetog Petra u Rimu… Međutim, otišao sam u Beograd ne očekujući ništa – ni dekor, ni prizore, ni veselost niti išta zanimljivo, a sada sam potpuna žrtva njegovog zavodljivog šarma da od njega moram da se odvojim sa najvećim bolom. Ovo je neko novo osećanje: zaljubiti se u jedan grad.
Herbet Vivijen, putopisac

Mnogi su pisali o čudesnom šarmu Beogarada a sada su i turisti dali svoje viđenje grada u kojem najveći utisak ostavljaju ljudi, Beograđani.

Beograd je ljubazan i gostoljubiv ali prljav - 2014

Istraživanje koje su sprovele Turistička organizacija Beograda i Zavod za informatiku i statistiku u 2013. godini pokazalo je više nego pozitivne rezultate.

Najjači utisak na strance jesu ljubaznost i gostoljubivost građana, dobra atmosfera, znamenitosti, kultura, zelene površine, reke, tradiconalna hrana i piće.

U prestonici Srbije najmanje im se dopadaju gužve, pušenje i loša čistoća na javnim mestima, rečeno je na konferenciji za novinare povodom realizacije projekta „Ocena turističke ponude Beograda“.

Starosna struktura pokazuje da je među gostima Beograda najviše bilo mladih do 35 godina, koji su činili gotovo 70 odsto, a najmanje starijih od 65 godina – svega 1,63 odsto.

Mi znamo da naša prestonica ima najlepši položaj, najviše svetla i sunca pa pokažimo to i drugima. Rezultati istraživanja trebalo bi da daju podstrek za dalji razvoj grada jer kao što reče Milorad Pavić, „Da se na turskom pohodu u Evropu nije isprečila Srbija sa Beogradom (koji je tada sravnjen sa zemljom), danas bi svakako kao on izgledali Nemačka i Francuska, Beč, Minhen i Marsej”.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sutra bez struje delovi Borče

    Krnjača bez struje zbog menjanja provodnika

    Deca se truju po školama a niko odgovoran!

    Deca se truju po školama a niko odgovoran!