in

Autoput od mosta Zemun-Borča do Zrenjanina

Auto-put od mosta Zemun - Borča do Zrenjanina - 28.03.2014.
Auto-put od mosta Zemun - Borča do Zrenjanina - 28.03.2014.

Auto-put od mosta Zemun-Borča do Zrenjanina kao nastavak Koridora 11 gradiće češki partneri na koncesiju. Vrednost radova procenjena je na oko 110 miliona evra a sporazum će najverovatnije biti potpisan već sledećeg meseca.

Velimir Ilić, ministar građevinarstva, izjavio je da Srbija ima nove partnere za izgradnju autoputa od mosta Zemun-Borča do Zrenjanina – Češku.

Sporazum će najverovatnije biti potpisan u aprilu u Beogradu prilikom posete visoke delegacije Češke, koju će predvoditi predsednik ove države.

„Od Češke smo za infrastrukturu dobili veoma povoljnu kreditnu liniju. Međutim, pošto smo došli do ‘crvene linije’ koju je ministar finansija postavio kao granicu zaduživanja za ovu godinu predložio sam predstavnicima češke vlade da tu kreditnu liniju pretvore u koncesiju”, navodi Ilić.

Nakon toga urađena je studija da se Koridor 11 produži ka Banatu i da se uradi autoput od mosta Zemun-Borča do Zrenjanina.

Most Borča Zemun - Kineski most - mostu Borča - Zemun

„Vrednost radova je procenjena na oko 110 miliona evra. Bez zaduživanja to možemo da odradimo. Naše učešće bi bio postojeći put. Eksproprijacija nije potrebna jer je otkupljeno kompletno zemljište u putnom pojasu a Česi bi sagradili drugu traku. Tu kreditnu liniju Česi bi prebacili na svoju firmu koja bi nam bila partner u ovom poslu a zajam bi se vraćao od putarine”, kaže Ilić.

Nalog da se priprema dokumentacija već je izdat a studija koju je uradio Saobraćajni institut CIP pokazuje da je projekat isplativ.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Letnji red vožnje od 23. juna

Novi „Solaris“ autobusi samo u Borči i Padinskoj Skeli

Na Zrenjanincu povređen pešak. U Kotežu sudar