in

APEL! Mala Zoka ostaje bez aparata za disanje, spasimo njen život

Mali borac iz Borče

U Borči, sa svojom mamom, živi Zoka, devojčica koja se svakoga dana bori za svoj život. Zorica ima 3 godine i boluje od SMA – Spinalne Mišićne Atrofije, teške i retke genetske bolesti.

Ova bolest je progresivna, a mala Zoka je zbog slabosti mišića vezana za bolesnički krevet. Hrani se preko creva koje joj je ugrađeno u želudac, a diše uz pomoć aparata za disanje.

Bez obzira što mnogo toga ne može da uradi, Zorica je veliki borac sa ogromnom željom da živi! Svakodnevno se bori za dah, iako ima dana kada je mama Ljiljana vraća u život i strepi da će je izgubiti.

U Srbiji za malu Zoricu nema leka, a pre skoro dve godine za ovu bolest u Sjedinjenim Državama je odobren lek Spinraza. Čak i da Srbija nabavi ovaj lek, lekarska komisija neće ovoj devojčici odobriti da primi Spinrazu. Smatraju da nema svrhe, jer će samo zaustaviti progresiju bolesti. Dok druge zemlje u regionu leče svoju decu, mala Zorica osuđena je na dugu i bolnu smrt.

Zorica pored Srpskog državljanstva ima i Američko, tako da bi u Amerci primala terapiju o trošku države i ostvarila sve pogodnosti koje daju za decu sa invaliditetom. Zato se udruženje građana sa invaliditetom „Novi horizont“ angažovalo da sakupi novac koji je potreban za specijalni medicinski avion u pratnji lekara, kojim bi je transportovali u Sjedinjene Američke Države.

Ali dok čeka na šansu za život, Zorica je ostala bez aparata za disanje! Aparat za disanje može da izdrži još najviše nedelju dana, a ako prestane da radi Zorica će umreti!

Ovaj aparat majka Ljiljana morala je da nabavi sama, jer niko nije želeo detetu da da na korišćenje aparat za disanje. Sada, kada je potrebno servisirati aparat, država opet ne reaguje.

Za servis ovog aparata potrebno je 88.000 dinara koje Zokina majka nema! Zato pozivamo pravne subjekte da doniraju sredstva i pomognu da se nastavi jedan dečiji život.

Novac se može uplatiti na žiro račun Udruženja građana sa invaliditetom „Novi horizont“ kod Poštanske štedionice AD, broj računa: 200-2873590101033-70 Svrha uplate: Za Zoricu Dragojlović.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Udruženju građana sa invaliditetom „Novi horizont“  na broj 064-2004466

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Od sutra potpuno novi način kažnjavanja vozača

Da li će konačno nestati deponija u Besnom Foku?