in

Ambrozija muči i građane leve obale

Poslednjih nekoliko dana situacija sa ambrozijom je sve gora i gora, a prema rečima meteorologa i narednih sedam dana najavljuju suvo vreme, što znači da neće biti ni poboljšanja za sve one koje muče alergije.

Najnovija merenja od strane Agencije za zaštitu životne sredine na jedina dva merna mesta u prestonici, na Novom Beogradu i na Zvezdari, kažu da je koncentracija polena ambrozije u „crvenoj zoni“ i označene su kao veoma visoke sa tendencijom daljeg rasta narednih dana.

Ambrozija spada u opasne alergene koji izazivaju tegobe kod oko 10% ljudske populacije. Kod ljudi polen ambrozije je uzročnik 75% svih polenskih alergija pri čemu ne postoji starosna granica za pojavu osetljivosti.

Kako se boriti sa ambrozijom

Iako je grad u junu doneo program za suzbijanje ovog korova i za ovaj posao su zadužili Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, nažalost ova mera nije donela previše rezultata.

Pored Zavoda u borbu protiv ambrozije treba da se uključe svi privatnici i preduzetnici, koji imaju obavezu da kose ambroziju na svojim parcelama, a ukoliko to ne učine kazne iznose od 15.000 do 150.000 dinara. 

Republičkom Uredbom o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija i Odlukom o komunalnom redu svi korisnici i vlasnici zemljišta zakonski su obavezani da se staraju o ovom korovu tj. da ga uništavaju.

Ambrozija je trenutno najviše zastupljena na Paliluli, Zemunu, Rakovici, Čukarici i Novom Beogradu. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je zadužen isključivo za javne površine tako da najveći problem predstavljaju privatni posedi, napušteni objekti i gradilišta gde se ovaj korov takođe razmnožava.

Ambrozija u Centru 5

Sugrađanin Marko I. je prošlog petka kontaktirao Zavod za biocide, kako bi tretirali ambroziju na potezu oko Shoppi tržnog centra, ka Hopovskoj ulic, gde je baš veliki korov te vrste.

Na osnovu njegovog zahteva ekipa Zavod juče je trebala da izađe da uradi monitoring i verovatno ako može, i da deluje kako bi suzbila ovu biljku.

U konkretnom slučaju moguće je da će doći do određenih problema jer deo zemljišta možete pripadati tržnom centru, deo PKB-u i deo uz zgrade samom Zavodu.

Online prijava za ambroziju

Pozivamo sve sugrađane da prijave Zavodu na kojoj javnoj površinu i tačnoj lokacije se nalazi ambrozija i to putem telefona ili računara na sledeći link – http://www.biocidi.org.rs/prijava.php?s=ambrozija

Prijavu možete uraditi i pozivom na telefone 011/3054 000 ili 011/3054 026, odnosno na email zavod@biocidi.org.rs

Takođe pozivamo sve sugrađane da unište ambroziju u svojim dvorištima ako je slučajno ima, odnosno da prijave one koji gaje ambrziju, a više o tome OVDE.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    EKSKUZIVNO! Android aplikacija LOBI za sve naše sugrađane

    77. Beogradska Kritična masa za levu obalu Dunava