in

Zrenjaninski put dobija nove pešačke prelaze a možda i kamere

Ove godine iz gradskog budžeta je planirano da izvodji 3,5 miliona evra za unapređenje sigurnosti saobraćaja. Planirane su i nove kamere koje će beležiti prekoračenje brzine i prolazak kroz crveno.

Za unapređenje bezbednosti saobraćaja u našem glavnom gradu biće potrošeno čak 438,6 miliona dinara. Od kojih je oko 193,7 miliona je namenjeno za izgradnju infrastrukture a 48 miliona za tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije odnosno deo novca će otići na nabavku novih kamera koje snimaju prolazak vozila kroz crveno svetlo i prekoračenje brzine.

U planu su postavljanje pojačanog osvetljenja na pešačkim prelazima, izgradnja trotoara, uređenje najugroženijih raskrsnica, kao i zona škola itd.

„Na Zrenjaninskom putu je planirano obeležavanje tri nova pešačka prelaza, kod naselja Kovilovo, kod ‘Eko’ pumpe i restorana ‘Tara’. Pored pomenutih pešačkih prelaza na ovom delu saobraćajnice će biti urađen i trotoar u dužini do 700 metara”, rekao je Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj.

I dodao, da su to ozbiljna sredstva jer kilometar trotoara otprilike košta 13-14 miliona, zavisno od konfiguracije terena.

Na osnovu ovoga možemo zaključiti da na pomenutom delu puta uopšte nije planirano proširenje Zrenjaninskog puta ili nam nadlženi nisu preneli sve informacije.

Proširanje Zrenjaninskog puta - Borca - 2015
Zrenjaninski put kroz Borču – suženi deo puta sa samo dve kolovozne trake

Pored pomenutih investicija planirana je i sanacija „crnih tačaka” za koje je predviđeno 70 miliona dinara. Trenutno se rade studije koje se daće potpunu sliku stanja i biće gotove sredinom godine.

„Može da se desi da ‘crna tačka’ bude negde u zoni škole pa sredstva za sanaciju ne trošimo iz fonda opredeljenog za ovu stavku. Samim tim sredstva za ‘crne tačke’ ostaju pa će biti upotrebljena za neku drugu problematičnu lokaciju“, objašnjava Rafailović.

Pošto je kompletan Zrenjaninski put „crna tačka“ verujemo da će pored pomenutih planova biti urađeno još nešto. Počev od bolje signalizacije, zelenog talasa, kamera, pasarela i slično.

Proširanje Zrenjaninskog puta - Borca - 2015
Zrenjaninski put kod Mol pumpe – vožnja suprotnom trakom preko duple pune

„Rezultati pokazuju da smo na pravom putu. Pre uređenja Zrenjaninskog puta na ovoj saobraćajnici je 2013. bilo sedmoro poginulih a broj nastradalih lane je nula. Moj cilj je smanjenje broja poginulih u Beogradu“, rekao je Rafailović.

Iako statistika kaže da nije bilo poginuli prošle godine, ove godine je već zabeležen jedan smrtni slučaj. Sa druge strane na Zrenjaninskom putu se svakodnevno događaju saobraćajne nesreće i svaka predstavlja potencijalnu opasnost da u istim bude poginulih.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Zemunci kao nemaju potrebu da prelaze Pupinov most - 2015

Zemunci „kao“ nemaju potrebu da prelaze Pupinov most

Krnjača: Na Zrenjaninskom nakon saobraćajnog udesa usledila tuča

Zrenjaninski put ponovo mesto nesreće