„Železnice Srbije“ pronašle preko 400 tona ukradenih šina - www.lobi-info.rs

„Železnice Srbije“ pronašle preko 400 tona ukradenih šina

2 minuta za čitanje
2
“Železnice Srbije“ pronašle preko 400 tona ukradenih šina
“Železnice Srbije“ pronašle preko 400 tona ukradenih šina

„Železnice Srbije“ u saradnji sa državnim organima započeli su akciju kontrole otpada sekundarnih sirovina. Kontrolisano je 96 otpada a otkriveno preko 400 tona ukradenog železničkog materijala širom Srbije.

Da su železničke pruge na meti kradljivaca koji iskusno odnose sve što nije snažno pričvršćeno, pa čak i i cele šine dužine 25 metara, ukazali smo još prošle godine kada je pruga od Ovče do Padinske Skele bila opustošena.

Procenjuje se da su kradljivci tada odneli kilometar pruge između Jabučkog i Glogonjskog Rita, vrednosti čak do dva miliona evra.

JKP „Železnice Srbije” je napokon krenulo u borbu sa „čeličnom mafijom“ gde je na kontrolisanih 96 otpada, pronašlo preko 400 tona ukradenih šina.

Najveća količina materijala otkrivena je na otpadu u Donjem Adrovcu kod Aleksinca, gde je 20. maja nađeno oko 400 tona šina, a u toku je utvrđivanje okolnosti pod kojima je ova kupovina izvršena.

“Železnice Srbije“ pronašle preko 400 tona ukradenih šina

Prilikom pregleda otpada sekundarnih sirovina u Opovu kod Pančeva, inspektori su pronašli čak 9,3 tone šina koje su bile isečene na komade dužine od 100 do 150 cm, spremnih za dalju prodaju.

Ova akcija predstavlja rezultat višemesečne intenzivne saradnje „Železnica Srbije“ i nadležnih ministarstava, i prvi je korak u ozbiljnoj borbi protiv počinilaca krivičnih dela krađe, kako bi se stalo na put lopovima i sprečilo dalje nanošenje štete železničkoj infrastrukturi.

Akcija kontrole otpada sekundarnih sirovina biće nastavljena širom Srbije jer je železnička infrastruktura pretrpela godišnju štetu od preko 300 miliona dinara.

Zanimljivo je da je u akciji kontrole, vlasnik otpada prepoznao jednog radnika „Železnica“, koji je došao sa inspektorima da preuzme ukradeni kolosečni pribor, kao lice koje mu je taj materijal i prodalo, piše u saopstenju „Železnica“.

2 Comments

  1. Ovo je bilo prefektno, ne pamtim da je ovo nekad neko odradio. Ovu akciju je tada organizovao tadasnji direktor unutrasnje kontrole zeleznice Teofilovic. Pitam se zasto se sada neko ne seti da ovo ponovo organizuje??

  2. Dok su Simonovic i Teofilovic vodili zeleznicu lopovluk je potpuno presecen. Bila sam presrecna kad sam cula koliko se ukradene imovine vraca zeleznici. Nikad necu zaboraviti taj period i uplasene face nekih lopina koje sam godinama gledala

Leave a Reply

Prethodna priča

Arhitektura moderne na javnim objektima u Beogradu

Koncert plesne grupe „Fly“ u Ustanovi kulture
Sledaća priča

Koncert plesne grupe „Fly“ u Ustanovi kulture Palilula

Poslednje od Vesti