in

„Zelenilo“ i ove godine apeluje da se kupuju jelke sa busenom

Kao što je bio slučaj i prethodnih godina, JKP „Zelenilo Beograd” apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, a ne sečene jelke, kako bi se sprečila seča mladih stabala četinara.

Kad prođu praznici, jelku sa busenom sugrađani mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Moraju da vode računa da tu sadnicu ne posade suviše blizu objekta ili nadzemnih instalacija. Na ovaj način produžava se život četinara, ali istovremeno svaki pojedinac koji zasadi stablo posle praznika utiče na povećanje broja stabala u gradu, što je neophodno i korisno – savetuju iz „Zelenila”.

Prilikom kićenja jelke treba da se vodi računa o ukrašavanju njenog vrha da se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh jeste da se uz njega postavi olovka pa tek onda ukras.

Jelku, takođe, ne treba postaviti blizu grejnog tela jer to može izazvati opadanje.

Da bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, u toku praznika potrebno je da se redovno orošava, odnosno prska vodom i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata – napominju u „Zelenilu”.

Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah izneti napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja.

Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku zgrade ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima.

Sadnja se obavlja kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

„Zelenilo Beograd” ima u svojim rasadnicima u Ulici Vojvode Stepe 405, u Marije Bursać bb u Zemunu i u maloprodajnom objektu na Kanarevom brdu jelke sa busenom.

U zavisnosti od visine (od 1,2 do 2 metra) njihova cena je od 1.500 do 2.000 dinara.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Naplate čišćenje septičke jame pa cisternu isprazne u obližnji kanal!

Noćno krpljenje udarnih rupa u naselju Padinska Skela