in

Zbog obilnih padavina šteta u PKB-u 500 miliona dinara

Zbog obilnih padavnina šteta u PKB-u preko 500 miliona dinara
Zbog obilnih padavnina šteta u PKB-u preko 500 miliona dinara

Prema prvima analizama komisije PKB-a, šteta u dotičnom preduzeću prouzrokovana obilnim padavinama u maju, iznosi 492,1 milion dinara. Biće smanjen prinos pšenice i ječma.

Obilne padavine prozrokovale su štetu Poljoprivrednoj korporaciji Beograd u iznosu od 492,1 milion dinara.

Voda koja se zadržala na njivama dovešće do totalnog propadanja biljaka usled gušenja korenovog sistema.Postoje i površine na kojima se voda zadržala kratko ali isto će nepovoljno uticati na prinos pšenice i ječma.

  • Na parcelama gde je obavljena setva neposredno pre ovih padavina, odnosno pre nicanja biljaka, moguće je da će doći do truljenja semena, saopštili su stručnjaci PKB.

Očekuje se smanjenje prinosa preko 70 %

Zbog prisustva vode na parceli i temperature koja je usledila nakon kišnog perioda, stvoreni su uslovi za razvoj bolesti korena, stabla, lista i klasa (fuzarijum, septorije).

Zbog obilnih padavnina šteta u PKB-u preko 500 miliona dinara

U zavisnosti od povlačenja voda i daljih klimatskih prilika, na datoj površini može doći do potpunog propadanja biljaka, a u najboljem slucaju smanjenja prinosa preko 70 odsto.

U periodu april- maj, prosecno je palo 272,5 litara kiše po metru kvadratnom, a u prethodnih sedam dana 142,8 litara po metru kvadratnom. Od ukupno posejane površine, pod strnim žitima 3.829 hektara (pšenica, ječam, tritikale) ugroženo je vodolezinom 427 hektara.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    GSP zahteva ukidanje besplatnog prevoza za povlašćene kategorije - 2014

    GSP zahteva ukidanje besplatnog prevoza za povlašćene kategorije

    EDB najavio isključenje struje u Krnjači i Borči

    Mali Zbeg sutra bez struje