in

Zavladala panika zbog navodnog zagađenja vode u Beogradu

Društvenim mrežama su od sinoć počele da kruže informacije da je voda u prestonici zagađena, da se u njoj nalazi metan, pa je zbog toga u 10.30 u Skupštini grada Beograda održana vanredna konferencija za štampu.

Demanti je stigao i iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Kako može metan da bude u vodi kada je metan gas? Apsolutno je nemoguće da se metan izlije u vodovod. Beograđani su bezbedni i piju potpuno ispravnu vodu – kažu iz „Vodovoda“

Sve je krenulo kada je jedna sugrađanka, pozivajući se na informacije koje je navodno dobila od svog supruga koji radi u „Vodovodu“ zabrinula mnoge građane. 

Poruke koje kruže

Da situacija polako izmiče kontroli svedoče i scene iz pojedinih vrtića i školi.

Javila mi se ćerka koja ide u jednu osnovnu školu u centru Beograda. Nastavnici su im jutros rekli da ne piju vodu sa česme – ispričala nam je jedna zabrinuta majka.

Metan je inače, bezbojni plin, spoj ugljenika i vodika s hemijskom formulom Ch4. Metan je netopljiv u vodi, ali je eksplozivan u mešavini sa vazduhom.

Na vanrednoj konferenciji za novinare koja je održana u Starom dvoru, Gradski menaqdžer Goran Vesić izjavio je da svi podaci pokazuju da je voda u Beogradu ispravna za piće, čak da je kvalitet vode bolji od kupovnih.

Želim građanima Beograda da poručim da mogu slobodno da koriste vodu – dodao je Vesić.

Vodu svakodnevno kontroliše i Gradski zavod za javno zdravlje.

Pogon u Makišu

Dušanka Matijević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe tvrdi da je voda ispravna. Kako kaže, program „Vodovoda“ je jedan od najstrožih kada je kontrola u pitanju. Obavljaju se ihemijske, ali i najsofisticiranije mikrobiološke analize vode.

Ako nešto ne bude u redu, ja ću biti prva koja će izaći u javnost i upozoriti građane – rekla je Dušanka Matijević iz GZZJZ.

Iako svi nadležni tvrde da je voda potpuno ispravna, veliki broj građana i dalje strahuje. Pretpostavljamo da uvek postoji mogućnost da u narednim danima konzumirate flaširanu vodu ukoliko niste sigurni.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Zbog svih ovih desavanja koje kruze internetom da je voda zagadjena metanom, da li je to istina ili nije ja ne mogu biti sigurna. Ali ja se zbog toga ne brinem jer sam na vreme nabavila aparat sa filterima, pa iskljucivo pijem Nobelovu vodu. Mnogo znaci za nase zdravlje kada pijes cistu i kvalitetnu vodu, bez neprijatnih mirisa i kamenca, narocito sada kada vlada ova pandemija koronavirusa.

Na Tašu počinje sezona kupanja na otvorenim bazenima

Za sutra najavljena malo drugačija blokada saobraćaja