Zavladala panika zbog navodnog zagađenja vode u Beogradu

u Vesti

Društvenim mrežama su od sinoć počele da kruže informacije da je voda u prestonici zagađena, da se u njoj nalazi metan, pa je zbog toga u 10.30 u Skupštini grada Beograda održana vanredna konferencija za štampu.

Demanti je stigao i iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Kako može metan da bude u vodi kada je metan gas? Apsolutno je nemoguće da se metan izlije u vodovod. Beograđani su bezbedni i piju potpuno ispravnu vodu – kažu iz “Vodovoda”

Sve je krenulo kada je jedna sugrađanka, pozivajući se na informacije koje je navodno dobila od svog supruga koji radi u “Vodovodu” zabrinula mnoge građane. 

Poruke koje kruže

Da situacija polako izmiče kontroli svedoče i scene iz pojedinih vrtića i školi.

Javila mi se ćerka koja ide u jednu osnovnu školu u centru Beograda. Nastavnici su im jutros rekli da ne piju vodu sa česme – ispričala nam je jedna zabrinuta majka.

Metan je inače, bezbojni plin, spoj ugljenika i vodika s hemijskom formulom Ch4. Metan je netopljiv u vodi, ali je eksplozivan u mešavini sa vazduhom.

Na vanrednoj konferenciji za novinare koja je održana u Starom dvoru, Gradski menaqdžer Goran Vesić izjavio je da svi podaci pokazuju da je voda u Beogradu ispravna za piće, čak da je kvalitet vode bolji od kupovnih.

Želim građanima Beograda da poručim da mogu slobodno da koriste vodu – dodao je Vesić.

Vodu svakodnevno kontroliše i Gradski zavod za javno zdravlje.

Pogon u Makišu

Dušanka Matijević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe tvrdi da je voda ispravna. Kako kaže, program “Vodovoda” je jedan od najstrožih kada je kontrola u pitanju. Obavljaju se ihemijske, ali i najsofisticiranije mikrobiološke analize vode.

Ako nešto ne bude u redu, ja ću biti prva koja će izaći u javnost i upozoriti građane – rekla je Dušanka Matijević iz GZZJZ.

Iako svi nadležni tvrde da je voda potpuno ispravna, veliki broj građana i dalje strahuje. Pretpostavljamo da uvek postoji mogućnost da u narednim danima konzumirate flaširanu vodu ukoliko niste sigurni.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Vesti

Idi na VRH