in

Zašto su Beograd i Niš sinoć bili obojeni u plavo

U znak podrške osobama sa autizmom, važni objekti sinoć su u Beogradu bili osvetljeni plavom bojom, kao i nova zgrada Klinickog centra u Nišu.

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, u Beogradu su plavim svetlom osvetljeni zgrada Skupštine Srbije, Palata Albanija, fontana na Slaviji.

Simbolično svetlosnim efektima u plavoj boji osvetljena je i zgrada KC u Nišu, a uprava je navela da na ovaj način pored medicinskog aspekta, osobama sa autizmom i njihovim porodicama pruža podršku i u borbi ostvarivanja boljeg i kvalitetnijeg života.

KC Niš

Prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, a plava je boja autizma.

Podrška Grada Beograda osobama sa autizmom

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je obeležavanju Svetskog dana svesnosti o autizmu pod sloganom „Srušimo barijere za autizam zajedno” u Dečjem kulturnom centru Beograda. Tim povodom priređene su izložba likovnih radova osoba sa autizmom, interaktivne radionice i muzički program.

Palata Albanija

Gradska sekretarka je podsetila da se odgovornost društva ogleda u odnosu prema najmlađima, najstarijima i osobama kojima je ta pomoć potrebna.

Naša je obaveza da skrenemo pažnju sa kakvim se problemima susreću osobe sa autizmom i njihove porodice, i šta je to što kao društvo možemo da uradimo da im pomognemo – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila je da je Grad Beograd u poslednje četiri godine uveo nove usluge socijalne zaštite kao što je lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju, a čiju uslugu koriste i deca sa autizmom. Takođe je dodala da se radi sanacija i rekonstrukcija dnevnih boravaka za osobe sa invaliditetom, među kojima su i dva dnevna boravka namenjena za osobe sa autizmom.

Fontana na Slaviji

Predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Mirko Gojić zahvalio je Gradu Beogradu i resornom sekretarijatu na pomoći, ali i dodao da je potrebno još mnogo posla kako bi se osobe sa autizmom i njihove porodice osećale sigurno.

Na manifestaciji su učestvovali Minja Subota, Bojana Stamenov, Đura i Mornari, kao i Dečji hor „Čarolija”.

Foto: Tanjug

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Još jedna vakcina dodata je na listu obavezne vakcinacije

Od danas saobraćajne kazne po novoj tarifi