in

Započeta je velika epidemiološka studija, svako od nas može biti pozvan

Započeto je testiranje građana o kome se dosta govori proteklih dana, a ovom epidemiološkom studijom, treba da se utvrdi nivo kolektivnog imuniteta. Na osnovu ovih rezultata nadležni će planirati buduće mere.

Ova vest izazvala je brojna pitanja kod sugrađana: Ko će biti testiran? Na koji način će se testiranja vršiti? Da li će biti obavezno testiranje?

Kako su dekan i prodekanka Medicinskog fakulteta, Nebojša Lalić i Tatjana Pekmezović, najavili, konkretno uzimanje uzoraka po domaćinstvima će početi do kraja nedelje.

Lekari će pozvati slučajno izabrane građane da dođu u Zavod za javno zdravlje, gde će prvo morati da potpišu svoj pristanak za testiranje. Popuniće i tri upitnika, a potom će im se izvaditi od šest do 10 ml krvi. Taj uzorak će biti poslat na analizu u Institut INEP – rekla je Tatjana Pekmezović, prodekanka Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Pekmezović je dodala da će uzorkovani građani biti stariji od sedam godina, a da će cela zemlja biti podeljena na „četiri stratuma“, odnosno četiri dela po kojima će se vršiti uzorkovanje.

U Beogradu će biti podvrgnuto testiranju 1.600 domaćinstava, odnosno oko 4.000 sugrađana. Praktično, svaki građanin može biti pozvan na testiranje.

Kako dodaju, najbitniji odgovor koji ovo testiranje treba da pruži je koliko je bilo asimptmatskih slučajeva, odnosno onih koji su bili zaraženi, a nisu imali nikakve tegobe.

Takođe, na ovaj način će nauka bolje shvatiti sam virus kako bi se podrobnije spremili za potencijalni drugi talas virusa. Cilj studije je i da otkrijemo lance transmisije korona virusa kao i koji su stvarno to delovi populacije osetljivi na oboljevanje – rekao je dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić

Kada je reč o trajanju studije, navodi se da ona može potrajati i mesec dana jer je u pitanju veliki broj uzoraka.

Sugrađani će imati pravo da odbiju učešće u ovoj studiji i davanje uzoraka krvi, mada ne verujemo da će biti veliki broj sugrađana koji će doneti ovakvu odluku.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pojedina prodajna mesta Bus Plusa rade od sutra

Prijave za upis na fakultete počinju 24. juna, a prijemni ispiti već od 29. juna