in

Za upis prvaka od ove godine samo lekarsko uverenje

Upis đaka prvaka počinje u ponedeljak 01. aprila i trajaće do 31. maja. Po prvi put, sva potrebna dokumenta, osim lekarskog uverenja, škole će pribavljati elektronski.

Roditelji više neće morati da nose na upis izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, potvrdu o prebivalištu, već će to škole pribavljati elektronskim putem.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je roditeljima ostalo da na upis prvaka donesu samo lekarsko uverenje, jer to ne može niko drugi da obezbedi.

Upitan da li će zbog digitalnih udžbenika školske torbe otići u zaborav, ministar je rekao da ne može biti sve digitalno, ali da će se postepeno smanjivati školske torbe.

On je ukazao da je država uradila 2.000 digitalnih učionica, a da će do jeseni biti urađeno još 8.000 digitalnih učionica. Kako kaže ministar, svi učenici prvog razreda osnovne škole će imati digitalne udžbenike i digitalne učionice.

Nadležni iz Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ ističu i da je do sada pregledano oko 40 odsto mališana sa teritorije opštine Palilula.

Sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra koji izdaje uput za laboratoriju i specijalističke preglede kod oftalmologa, otorinolaringologa, dečjeg fizijatra, stomatologa i logopeda.

Kod mališana su uglavnom dijagnostikovani deformiteti stopala i krive kičme, zbog čega je preporučeno da se nose ulošci ili rade vežbe – objašnjava dr Aneta Jovanović iz DZ Palilula. 

Kako dodaje dr Jovanović, iz godine u godinu su i sve više primetne refrakcione anomalije kod problema sa vidom, što nastaje i zbog preteranog korišćenja novijih tehnologija.

U prvi razred ove godine upisuju se deca koja su rođena od 01. marta 2012. do 28. februara 2013. godine.

Foto: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Svoj deci odobrene subvencije za boravak u vrtićima

    Najbolji studenti opštine Palilula otputovali u Krakov