in

Za sad lista za upis na vrtiće proširena za 1015 mesta

Na prvu preliminarnu listu za upis u predškolske ustanove stiglo 5.411 žalbi nezadovoljnih roditelja od kojih je 1015 usvojeno, ali ni taj broj nije konačan.

Crta za upis u beogradske vrtiće biće spuštena za 1.015 mesta, pošto je toliko žalbi roditelja do sada pozitivno rešeno.

Međutim, očekuje se da će još mališana imati sreće da bude upisano u državni vrtić, pošto u dve velike predškolske ustanove – Novi Beograd i Zemun, koje su na vrhu liste po broju prigovora, žalbeni postupak još nije završen.

Vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, Slavko Gak, pozvao je sve ustanove da preispitaju svoje kapacitete i upišu više dece gde god je moguće, a da kvalitet boravka i njihova bezbednost ne budu ugroženi jer je to najvažnije.

Sekretarijat je odobrio proširenje kvota za 20 odsto svim predškolskim ustanovama.

– Najviše žalbi pozitivno su rešile predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ na Voždovcu – 274, „Čukarica“ – 195 i „Rakovica“ – 114 – kaže Gak. I dodaje, upisne komisije u Zemunu i na Novom Beogradu razmatraće žalbe roditelja do 10, odnosno 20. jula, kada će biti objavljene i konačne rang-liste primljene dece.

S obzirom da je na Paliluli bilo 443 žalbe, lista bi trebala biti proširena za još oko stotinak mesta.

– U septembru će biti još mesta za mališane, budući da će se tokom leta roditelji koji su konkurisali za više vrtića odlučiti za jedan, a biće završena i adaptacija nekoliko škola koje će svoja vrata otvoriti i za predškolsku decu – ističe vršilac dužnosti sekretara Slavko Gak.

Više primedbi na jaslice nego na vrtiće

Prema podacima iz gradske uprave, na „jaslenu listu“ bilo je mnogo više žalbi, što je i očekivano, jer upisuju više mališana nego vrtići.

I privatni vrtići na budžetu? - 2014

Prigovore je uputilo 3.111 roditelja dece starosti do tri godine, dok je za vrtiće bilo 1.925 prigovora. Bilo je primedbi i na pripremni predškolski program, pa se na ovu listu žalilo 175 roditelja.

Novi Beograd – 1107, Voždovac – 700, Čukarica – 637, „Dr Sima Milošević“ u Zemunu – 629. Palilula – 443, Rakovica – 411, Zvezdara – 344, Grocka – 329, Obrenovac – 222, Surčin – 165, Vračaru – 115, Savskom vencu – 87 i Starom gradu- 51 žalba.

– Roditelji su se uglavnom žalili na to što njihova deca nisu primljena u predškolsku ustanovu, a manji broj je imao primedbe na to da njihova deca nisu raspoređena u željene vrtiće – kaže Slavko Gak, v. d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu.

Dete koje nije na listi za vrtić, roditelji mogu upisati u privatni vrtić i uz potvrdu da nema mesta u državnim vrtićima ostvariti subveniciju države.

Izvor&Foto: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Razvoj infrastrukture do 2033. godine bez većih investicija na levoj obali

Čeoni sudar na obilaznici Pupinovog mosta (FOTO)