in ,

Vlada usvojila uredbe za pomoć privredi

pomoć privredi

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je rekao da je Vlada Srbije usvojila tri uredbe kojima je određeno kako će privreda moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera u vrednosti 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, a njihova primena počinje od ponedeljka, 13. aprila.

Predviđeno je da privatne firme mogu da koriste pomoć pod uslovom da od 15. marta 2020. godine, pa do dana stupanja na snagu uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Ne računaju se zaposleni koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre tog datuma za period koji se završava u periodu od 15. marta 2020. godine, pa do stupanja na snagu te uredbe.

Pomoć će moći da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15. marta 2020. godine, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja, kao i udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Mogućnost odlaganja plaćanja poreza i doprinosa se odnosi na one privredne subjekte, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica, ali ne važe za banke i druge finansijske institucije.

Vladinom uredbom je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. aprila 2021. godine. Izmirenje te obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez kamate.

Na uplati bespovratnog novca iz budžeta, odnosno minimalne zarade u iznosu od oko 30.000 dinara, mogu da računaju preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Isplata će početi u maju i sledeće dve rate su u junu i julu.

Velika preduzeća će imati pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada posle uvođenja vanrednog stanja. Isplata će biti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mart.

Preduzeća imaju obavezu da otvore namenski račun, preko koga će im biti uplaćen taj novac.

Međutim, kako je upozorio ministar finansija, izgubiće pravo na korišćenje državne pomoći ako u periodu od uvođenja vanrednog stanja pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Uredbom o finansijskoj podršci privrednim subjektima za održavanje likvidnosti predviđeno je izdvajanje 24 milijarde dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj.

Pravo na korišćenje sredstava imaće preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu, uz uslov da obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost. Krediti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava odobravaće se na rok otplate do 36 meseci, na grejs period do dvanaest meseci, po kamatnoj stopi od jedan odsto godišnje.

Krediti će se odobravati i vraćati u dinarima.

Minimalni iznos kredita koji mogu podići privredna društva je 1.000.000 dinara a preduzetnici i zadruge 200.000 dinara. Maksimalan iznos kredita može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 10.000.000 dinara, za mala pravna lica do 40.000.000 dinara i za srednja pravna lica do 120.000.000 dinara.

Osnovni uslov za realizaciju ovih kredita je zadržavanje broja zaposlenih na dan 16. marta 2020. godine s tim da se kako do podnošenja zahteva tako i u toku korišćenja kredita prihvata odstupanje od 10 odsto od broja zaposlenih.

Ministar finansija izjavio je da je današnjim usvajanjem mera ukinuto plaćanje poreza na dodatu vrednost za donacije za medicinsku opremu za državne i javne institucije.

U uredbi se nalazi i deo o jednokratnoj pomoći svim punoletnim građanima Srbije od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, dodao je Mali.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Bahati koriste policijski čas da levu obalu zatrpaju divljim deponijama

    Kako najlakše do namirnica online ili putem telefona, uz dostavu na adresu