in ,

Vesić je danas naložio da se prekine dovoženje građevinskog otpada na deponiju pored Reve

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je jutros naložio Javnom komunalnom preduzeću „Gradska čistoća” da prekinu dovoženje građevinskog otpada kamionima na privremenu deponiju koja se nalazi pored bare Reva.

„Ta privremena deponija postoji kao takva već decenijama. Tu je bilo predviđeno da se gradi postrojenje za preradu građevinskog otpada. Ne da se odlaže građevinski otpad, već da se prerađuje kako bi se dobijao materijal od koga se grade putevi“, kazao je Vesić, a saopštio Beoinfo.

Prema njegovim rečima, Beograd godišnje ima oko milion tona građevinskog otpada, a pre osam godina bilo je, kako je rekao, oko 200.000 tona.

„Naše postrojenje za preradu građevinskog otpada u Vinči, koje se sada gradi, moći će da preradi oko 200.000 tona godišnje. To znači da je veoma važno da se što pre obezbede nova postrojenja za preradu građevinskog otpada, jer je to u skladu sa svim standardima. U suprotnom ćemo imati zagušen Beograd divljim deponijama zato što će oni koji grade morati da taj otpad negde odlože“, kazao je Vesić.

On je rekao da će narednih dana pozvati na razgovor ljude koji su se okupljali u Revi, odnosno nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

„Pozvaću ih da bismo razgovarali o toj temi, a takođe i zato što želim da čujem šta oni predlažu i gde po njihovom mišljenju treba da se odlaže građevinski otpad u Beogradu, jer on ipak negde mora da se odlaže i prerađuje. Nadam se da ću čuti neke dobre predloge i da ćemo dijalogom doći do rešenja.

U svakom slučaju, tamo ćemo postaviti rampu i više neće moći da dolaze kamioni, ali će Beograd veoma brzo morati da nađe rešenje gde će se odlagati, odnosno prerađivati građevinski otpad. Ne možemo da zaustavimo razvoj grada i prekinemo izgradnju svih stanova i svega što se gradi zato što nemamo gde da odlažemo građevinski otpad“, rekao je Vesić.

Dodao je da „nas čeka početak izgradnje metroa i samim tim i milioni kubika zemlje koja će se vaditi tokom izgradnje, a koja takođe mora da se odlaže na određena mesta“.

Građani i ekološki aktivisti danima pokušavaju da odbrane baru Revu, sprečavajući kamione da na toj lokaciji istovaruju kamione sa šutom. Zbog toga i kampuju u bari Revi, a u nedelju su džakove tog otpada odneli pred Skupštinu grada. Oni upozoravaju da ta divlja deponija na levoj obali Dunava preti da preraste u ekološku katastrofu i traže da se ona zaštiti zakonom kao zelena oaza Beograda i Srbije. To područje je i stanište ptica koje je od međunarodnog značaja, a pojedine vrste su zaštićene evropskim konvencijama, navode aktivisti.

Njima se pridružila i glumica Svetlana Ceca Bojković, a pažnju javnosti izazvao je snimak na kome je glumica stala ispred kamiona kako bi sprečila da na toj lokaciji bude istovaren građevinski otpad.

Ona je za N1 kasnije rekla da ne misli da je bila hrabra kada je sa „svoja 54 kilograma stala ispred grdosije od kamiona“. „Mnogo je dobar osećaj stati pred kamion“, rekla je Bojković i dodala da je bila savršeno mirna kada je to učinila jer „treba imati veru u to da je to dobar postupak, to vas drži, to vas vodi“. „Želim da živim u Srbiji u kojoj brutalni profit neće diktirati i određivati naše živote, naše zdravlje i našu budućnost“, poručila je Bojković.

Izvor-Beoinfo

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Još bez odgovora o datumu početku rada novog Doma zdravlja + najave novih investicija

Uhapšen predsednik naše opštine!