in

Večeras je potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku

Spremite se da uživate u najdužem pomračenju koje će trajati čak sat i 43 minuta. Mesec će, naime, na gotovo dva sata svoju uobičajenu srebrnkastosivu boju zameniti spektakularnom jarkocrvenom kojom će osvetliti noćno nebo.

Inače, ova pojava, koju još nazivaju „Krvavi Mesec“ ili „Krvavi spektakl“, ponoviće se u tako dugom trajanju tek 2123, pa je ovo zato jedinstvena prilika za posmatranje ove nebeske atrakcije, posebno zanimljive za stručnjake. Oni će, naime, koristiti ovu priliku potpunog pomračenja da izučavaju položaj drugih nebeskih tela. 

Iz Srbije pomračenje Meseca će moći da se posmatra u trajanju od gotovo pet i po sati. Vrhunac pomračenja je najavljen za 22.21 sat. Pošto je ovo najduže pomračenje u ovom veku, ovako nešto zaista je događaj koji se doživljava samo “jednom u životu”.

Prema saopštenju Astronomskog društva Mesec će početi da ulaz u Zemljinu senku u 20.24, a u 21.30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja. U 22.22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mesec će biti u 23.13, kada će početi da izlazi iz senke i to će biti kraj totaliteta. 

Za ovu pojavu u narodu postoje razna verovanja poput onog da će se dogoditi smak sveta ili da će se na Zemlji pojaviti vukodlaci.

Ne verujemo da će se pojaviti vukodlaci, ali ovaj događaj nećemo propustiti. Pozivamo sugrađane da pošalju fotografije ovog fenomena slikane na levoj obali, a najbolje fotografije ćemo objaviti u narednim danima.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Mnoge ulice na levoj obali i dalje čekaju asfalt

    Šta radovi na obilaznici oko Beograda donose levoj obali