Usvojeni GUP: Leva obala dobija privrednu zonu - www.lobi-info.rs

Usvojeni GUP: Leva obala dobija privrednu zonu

2 minuta za čitanje
Usvojeni GUP: Leva obala dobija privrednu zonu-2016

Odbornici Skupštine grada usvojili su juče Generalni urbanistički plan (GUP), kojim su predviđene nove industrijske zone, u kojima će grad najviše investirati i koje treba da služe za podsticaj novih investicija u Beogradu.

Prema GUP-u, određeni su prostori od posebnog interesa za grad, koji su definisani kao budući veliki gradski projekti, a među njima Savski amfiteatar sa Brodogradilištem, Beograd na vodi, Blok 65 na Novom Beogradu, Ada Huja, Mostarska petlja, Privredne zone uz obilaznicu na delu Batajnica – Dobanovci, Vojni kompleks u Surčinu.

Planom su predviđene nove privredne zone – uz Severnu tangentu i Pančevački put, železnički čvor Prokop, Obilaznica, Bubanj potok – Vinča sa novim mostom preko Dunava.

„Iako su planovi bili pred usvajanjem pre dve godine, mi smo izašli u susret zahtevu velikog broja gradjana, investitora ali i ministarstva da se plan još jednom revidira. U međuvremenu je došlo i do promene zone zaštite vodoizvorišta, čime se otvorila mogućnost za plansku urbanizaciju dva velika gradska područja – Makiškog polja i Borčanske strane uz Pupinov most, za koje planiramo da pokrenemo izradu detaljnih planova ubrzo nakon usvajanja GUP-a i PGR-a, kaže glavni urbanista Milutin Folić.

Urbanističke mere zaštite životne sredine su ugrađene u planska rešenja koja donosi novi GUP, a posebno se reguliše nova sanitarna deponija „Vinča“.

Usvojeni GUP: Leva obala dobija privrednu zonu-2016

Teritorija u okviru GUP-a je podeljena u 20 prostornih celina za koje su urađeni Planovi generalne regulacije (PGR), koji se izrađuje u dva planska dokumenta koja obuhvataju celine od 1 do 19, dok je celina 20 urađena posebno.

Plan generalne regulacije za celine od 1 do 19 obuhvata centralne gradske opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Surčin.

Plan za celinu 20 obuhvata građevinsko područje delova opštine Palilula na levoj obali, Zvezdaru, deo Voždovca i Grocku.

Leave a Reply

Prethodna priča

"Pevaj brate 2" u Padinskoj Skeli

Sledaća priča

SRAMOTA! Ponovo smo dobili deponiju na nasipu

Poslednje od Vesti