in

Uskoro aplikacija za infomisanje o kvalitetu vazduha

Građanima će uskoro na raspolaganju biti aplikacija zahvaljujući kojoj će moći da se pravovremeno informišu o kvalitetu vazduha i preporukama ukoliko dođe do prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu, rečeno je danas Tanjugu u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ).

Dogovorili smo da počne izrada nove aplikacije koja će građanima prilbližiti kvalitet vaduha u Beogradu. Informisaćemo građane o kvalitetu vazduha i dati preporuke kako ne bi bilo različitih tumačenja – rečeno je za Tanjug.

Kako je navedeno, informacije će biti objavljivane na sajtu GZJZ i Gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Trenutno se radi priprema, a aplikacija bi mogla da bude u upotrebi za oko nedelju dana.

Poslednja merenja, inače, pokazala su povećanje koncentracije zagađujućih materija, suspendovanih čestica posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Stručnjaci ukazuju da dominiraju suspendovane čestice PM 10, koje nastaju kao direktna posledica sagorevanja fosilnih goriva.

To nije ništa neuobičajeno za zimski period godine. Lošijem kvalitetu vazduha u ovom periodu godine doprinose pre svega individualna ložišta. Odgovorne su i vremenske prilike jer se zbog magle zadržavaju zagađujuće materije u prizemnim slojevima atmosfere, a takođe na kvalitet utiču i industrija i saobraćaj.

Foto: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Održan dečiji rukometni turnir u Padinskoj Skeli

Koncert „Čuvari Tradicije“ sutra u CK „Vlada Divljan“