in

Upis za 15.420 predškolaca je počeo 1. aprila

U Beogradu trenutno ima 15.420 predškolaca, te se očekuje da isti broj njih krene u prvi razred osnovne škole u školskoj 2017/2018. godini, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

U prvi razred osnovne škole upisuju se mališani rođeni 2010. i ona deca koja su rođena do 1. marta 2011, odnosno ona koja do početka školske godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Upis je počeo 1. aprila, a završava se 31. avgusta. Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole, mada može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole.

Roditelj može da izabere osnovnu školu u koju će da upiše dete podnošenjem zahteva izabranoj školi najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis.

Ispitivanje deteta upisanog u školu vrše psiholog i pedagog škole na maternjem jeziku deteta primenom standardnih postupaka i instrumenata.

U postupku provere spremnosti, na osnovu mišljenja psihologa, škola može da preporuči upis u prvi razred i odlaganje polaska deteta u školu za godinu dana, uz nastavak pohađanja pripremnog predškolskog programa.

Prema dostupnim podacima, 1. septembra 2013. je u beogradske osnovne škole upisano 16.200 mališana što znači da je broj đaka prvaka u padu.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    GUŽVA: Sudar šlepera i jugića na Pančevačkom mostu

    I državni i privatni vrtići prebukirani!