I državni i privatni vrtići prebukirani! - www.lobi-info.rs

I državni i privatni vrtići prebukirani!

3 minuta za čitanje
3

Na upis u državne vrtiće čeka 8.280 dece od kojih je 4.902 sa prioritetom i 3.378 bez prioriteta.

Kako objašnjavaju u Sekretarijatu, prioritet imaju deca iz društveno osetljivih grupa, mališani čiji su roditelji zaposleni ili redovni studenti, deca čija braća ili sestre idu u isti vrtić, kao i treće i svako naredno dete.

Deca se u predškolske ustanove upisuju tokom cele godine, a zahtevi se mogu podneti elektronskim putem i neposredno u ustanovama.

– Kontinuirano povećavamo kapacitete za smeštaj dece u vrtiće i čini sve što je u zakonskim okvirima da se odobri dodatno zapošljavanje u predškolskim ustanovama – rečeno je našem portal u Sekretarijatu.

Pre nekoliko danas smo pisali o tome kako je planirana je adaptacija biblioteke u naselju Ovča za potrebe PU „Boško Buha“ kapaciteta 50 dece, kao i da je planirano je da se u školama u kojima ima dosta slobodnog prostora delovi preurede i daju na raspolaganje predškolskim ustanovama.

Svi roditelji decu mogu i u privatne vrtiće o trošku grada

Od 2015. godine deca za koju nema mesta u državnim vrtićima mogu da se upišu u bilo koju od 142 privatne predškolske ustanove na teritoriji Beograda koje već pohađa 8.730 dece.

Ekonomska cena vrtića je 27.952 dinara mesečno po detetu, a učešće korisnika usluga u ekonomskoj ceni po detetu iznosi 20 odsto, odnosno za 5.590 dinara mesečno. Dakle, za decu koja idu u privatne vrtiće grad Beograd refundira oko 22.000 dinara.

Pravo na besplatan vrtić ima treće dete i svako sledeće, deca čiji roditelji primaju socijalnu pomoć, mališani sa smetnjama u razvoju za koje nije ostvareno pravo na dečiji dodatak , kao i deca bez roditeljskog staranja.

Nema mesta u vrtićima - Slika vrtić Rakovici - 2014

U privatna obdaništa mogu da se upišu samo deca za koju nema mesta u državnim vrtićima.

Uz zahtev za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi roditelji prilažu „odbijenicu” iz državnog vrtića– i fotokopiju ugovora sa privatnom predškolskom ustanovom.

I privatni vrtići su prebukirani

Kako bi proverili  kakvo je stanje u privatnim vrtićima, kontaktirali smo „Dediks Kids“ privatnu predškolsku ustanovu u Borči i od direktorke Ksenije Ivanović saznali, da su oni puni već dve godine i nemaju slobodnih mesta u svom vrtiću. Međutim, ona je optimistična jer kaže da će možda biti mesta od septembra.

Iako država finansira, problem je što ni u državnim ni u privatnim vrtićima nema dovoljno slobodnih mesta. Očigleno je izgradnja novih ustanova i preuređenje postojećih objekata jedino rešenje za roditelje čija su deca na listama. A do tada snalaženje…

 

3 Comments

    • Netacno. Jedini problem je sto, cak i kad se podnese prijava elektronski a konkurs nije raspisan, morate ponovo podneti, elektronski ili uzivo, kada konkurs pocne.
      Budalastina

  1. Nije istina da je privatni vrtic besplatan za trece dete!!Jako je bezobrazno da ako nema mesta u drzavnom nema prava na besplatan vrtic u privatnom….

Leave a Reply

Prethodna priča

Upis za 15.420 predškolaca je počeo 1. aprila

Sledaća priča

I ove godine Vrbica na levoj obali protekla u znaku dece

Poslednje od Vesti