in

Ukida se RTS pretplata, „Vaše pravo da platite ili ne“

Ukida se pretplata na RTS
Ukida se pretplata na RTS

Mesečna pretplata za RTS biće ukinuta, a javni servis će se naredne tri godine finansirati iz državnog budžeta, rekao je pomoćni ministra kulture Dragan Kolarević.

Kolarević je na konferenciji za novinare rekao da će detalji tog predloga biti poznati za sedam do 10 dana, kada bude završen i predlog zakona o elektronskim medijima, koji bi potom trebalo da bude upućen u javnu raspravu i redovnu proceduru.

Istovremeno, profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka i član radne grupe za izradu medijskih zakona, Rade Veljanovski ocenio je da bi budžetsko finansiranje javnih servisa smanjilo njihovu nezavisnost i da su najave ukidanja pretplate populističke.

Ukidanju pretplate protivi se i generalni direktor RTV-a Siniša Isakov, koji smatra finansiranje javnih servisa iz budžeta jedno je od najgorih rešenja koje će dovesti to toga da RTV i RTS odstupe od svoje osnovne uloge, što direktno ide na štetu građana zbog kojih i postoje.

Ukida se pretplata na RTSNajefikasniji model bio bi sličan modelu koji je država primenila u oblasti naplate električne energije socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, tvrdi Isakov i napominje da je zakon još u pripremi, a do njegovog stupanja na snagu preostaju još i javne rasprave, što ostavlja dovoljno prostora da se pronađe najprihvatljivije rešenje za opstanak javnih servisa.

Beograd i Novi Sad najviše finansirali RTS

Tijanić je rekao da finansiranje RTS-a isključivo iz državnog budžeta nije funkcionalno rešenje jer budžet „nije razvojni, već krizni“.

Ukida se pretplata na RTS„Pretplata se svela samo na Beograd i Novi Sad i prosto nije realno da ta dva grada izdržavaju državu od osam miliona stanovnika. Moraćemo da otpustimo do 1.000 zaposlenih, da smanjimo program, a pitanje je šta će biti sa našim simfonijskim orkestrom i horovima“, kazao je Tijanić.

Kako je dodao, ovo će biti godina u kojoj će prvi put posle sedam-osam godina komercijalni mediji biti gledaniji od javnog servisa čime će, informativne i druge emisije tih televizija imati veći uticaj nego što je to do sada bio slučaj.

Ukidanju pretplate i budžetskom finansiranju RTS-a kao trajnom rešenju protive se i u OEBS-u i u Evropskoj komisiji kao i NUNS, ali će sa zvaničnim stavom sačekati dok nacrt zakona ne bude predstavljen javnosti.

Da se podsetimo, pretplata za RTS uvedena je 2002. godine, a počela je da se naplaćuje decembra 2005. godine. U RTS-u podsećaju da oni nisu ni uveli pretplatu, niti su nadležni za njeno naplaćivanje, već bi trebalo, po ugledu na evropske zemlje, država da bude dužna da nadoknadi sredstva koja Javni servis gubi zbog neefikasnog sprovođenja zakona o pretplati.

Sad se nameće pitanje, šta se dešava sa građanima koji su uredno plaćali pretplatu od 2006. godine? Da li su oni „naivčine“ i da li uopšte bilo šta treba da plaćamo? Legalizovali objekte za hiljade i hiljade eura, država sada za isto traži sto eura! Redovno plaćali struju i ostale komunalije (da li su imali ili ne to je drugo pitanje), sada država najvećim dužnicima izlazi u susret, ukida kamate i omogućava plaćanje na rate!
Prosto moramo da se zapitamo, „Ko je ovde blesav?!“

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Galerija | BSK Borča - Radnički Niš - 2013

    Galerija | BSK Borča – Radnički Niš

    Humanitarna akcija za Magdalenu Matić

    Naša sugrađanka iz Koteža moli za pomoć