Učenici iz Borče domaćini drugarima iz Nove Varoši - www.lobi-info.rs

Učenici iz Borče domaćini drugarima iz Nove Varoši

3 minuta za čitanje
1
Susret đaka iz Borče i Nove Varoši, LOBI
Susret đaka iz Borče i Nove Varoši, LOBI

Učenici i nastavnici OŠ „Rade Drainac“ iz Borče priredili su prijateljski doček gostima iz OŠ „Živko Ljujić“ iz Nove Varoši. Oni će od 15. do 17. maja boraviti u Beogradu u okviru programa „Unapređenje ljudske sigurnosti“ i projekta „Grad dobrih domaćina“.

Ovaj program finansira Fond Ujedinjenih nacija za ljudsku sigurnost a organizatori susreta su Kancelarije za mlade Novog Pazara i Palilule uz podšku Kancelarije Vlade Republike Srbije za ljudska i manjinska prava.

Učenici iz Borče domaćini drugarima iz Nove Varoši Učenici iz Borče domaćini drugarima iz Nove Varoši Učenici iz Borče domaćini drugarima iz Nove Varoši

Tokom boravka u Beogradu oko 50 učenika iz Nove Varoši smešteno je kod svojih drugara iz Borče. Oni će ići zajedno na izlete, takmičiti se u sportu i organizovati radionice a takođe će i posetiti znamenitosti Palilule i Beograda.

„Ovo je program koji je od 2013. godine uspeo da okupi oko 800 dece iz raznih gradova iz cele Srbije. Cilj nam je bio da okupimo što je moguće više mladih ljudi i da oni sklapaju prijateljstva koja će trajati mnogo duže od ovog našeg projekta. To je ono na čemu smo radili, zapravo na spajanju dece iz raznih delova Srbije i evo sada imamo bus od pedesetak dece iz Nove Varoši, koja dolaze da prave prijateljstva koja će trajati čitavog života i mi mislimo da je to zaista veliki uspeh“, rekla je koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solarno.

Učenici iz Borče domaćini drugarima iz Nove Varoši

Ispred Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je istakla da oni podržavaju sve što širi duh tolerancije i razumevanja među mladim ljudima, naročito među osnovcima, tj. u životnoj dobi kad je najznačajnije da dobiju poruke koje ih upućuju da moraju poštovati one koji su drugačiji, različiti, bilo po religiji, po nacionalnoj pripadnosti ili po bilo kojoj drugoj osobenosti.

Svečanosti su prisustvovali i članovi Veća opštine Palilula Igor Šišić i Filip Markov a takođe i član Gradskog veća Novog Pazara Seadetin Mujezinović koji se domaćinima zahvalio na gostoprimstvu.

Ovakvih događaja treba biti što je više moguće jer kroz ovakve susrete naša deca stvaraju nova prijateljstva i poznanstva, uče se da postoje razlike među ljudima i da ih treba prihvatiti na najbolji mogući način.

1 Comment

  1. Kako neko ko nije iz Nove Varoši a u organizaciji Kancelarije za mlade Novog Pazara i Palilule može da organizuje ovaj prijateljski doček gostima iz OŠ „Živko Ljujić“ iz Nove Varoši koju sam i sam pohađao budu gosti u OŠ „Rade Drainac“ iz Borče a samim tim što moje dete ide u tu školu neznamo da se to organizuje?

Leave a Reply

Lepo lice porodice, Borča, LOBI
Prethodna priča

„Lepo lice porodice" u Borči

Povređena žena u udesu u Kotežu
Sledaća priča

Dve osobe povređene u udesu na Zrenjaninskom putu

Poslednje od Društvo