U vrtićima na Paliluli nedostaje 300 mesta - www.lobi-info.rs

Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Nema mesta u vrtićima - Slika vrtić Rakovici - 2014

U vrtićima na Paliluli nedostaje 300 mesta

u Vesti od
Cicak – Sve za skolu

Pronalaženje načina da se trajno prevaziđe problem nedostajućih mesta u vrtićima u Beogradu bila je tema jučerašnjeg sastanka u Skupštini grada.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave,  trenutno se u Beogradu završavaju tri vrtića – u Bloku 61 u Novom Beogradu, u naselju Vojvode Stepe i u Obrenovcu. Prema planu, vrtići će početi s radom 1. septembra ove godine  i u njima će biti smešteno ukupno 905 dece. Na Novom Beogradu, u naselju „Mileva Ajnštajn”, izgrađen je vrtić za koji se čeka dozvola pa mnogi očekuju da će ove godine i on biti u funkciji.

„U njemu će biti smešteno najmanje osamdesetoro dece tako da ćemo imati ukupno 985 novih mesta u obdaništima do kraja godine“, rekla je Vujović. Članica Gradskog veća Tanja Popović izjavila je da kada sva četiri vrtića ove godine budu u funkciji, Beogradu će nedostajati još 4.495 mesta za decu u vrtićima.

  Grad izdvojio 16,8 miliona dinara za talentovane srednjoškolce

Nas naravno najviše interesuju naša naselja i prema njihovim procenama u vrtićima na Paliluli nedostaje oko 300 mesta. Na našoj opštini ukupno ima 32 predškolske ustanove od kojih je 16 na Levoj obali.

Svi vrtići su uglavnom prebukirani i to najviše u Borči, dok najviše mesta nedostaje u Krnjači.

Prema ovim podacima izgleda da će i ove godine mnogi roditelji biti primorani da decu šalju u privatne vrtiće.

Nova vlada, novi načini rada

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić rekla je da će grad promeniti način rešavanja nedostatka mesta u vrtićima.

„Ubuduće ćemo tražiti ne samo lokacije za izgradnju novih vrtića, već i postojeće objekte koji mogu da se adaptiraju. Za svaku opštinu, za svaki deo opštine koji je posebna celina, tražićemo posebno rešenje“, rekla je ona.

  Zabranjen ulazak automobila na groblja za Zadušnice
Vrtići prebukirani: U Borči, Kotežu i Krnjači neće biti upisano ni jedno dete
Vrtići prebukirani: U Borči, Kotežu i Krnjači

Kako je dodala negde će se graditi nova obdaništa ali na mnogim mestima će se adaptirati postojeći objekati u vlasništvu lokalne samouprave ili države. „Zato smo danas i pozvali predsednike gradskih opština i predstavnike republike – da pronalazimo zajednička rešenja. Cilj gradske uprave je da nijedno dete u Beogradu u narednih nekoliko godina ne bude na listi čekanja za obdaništa. Sva obdaništa će biti urađena u skladu s najboljim standardima, ali nećemo da trošimo milione evra na te objekte”, istakla je Snežana Đurić.

Kako se navodi u saopštenju, dogovoreno je da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštititu posle obilaska opština, utvrđivanja lokacija za potencijalna obdaništa i izrade projekata, napravi akcioni plan na osnovu kojeg će se znati rokovi za rešavanje ovog problema u narednom periodu.

  „Vidovdanski kotlić“ u Borči

Podsećanja radi, poslednji vrtić koji je izgrađen na levoj obali je PU „Dunavska Bajka“ koji je otvoren 2010. godine.

Znamo da nam nedostaju pozorišta i opere, bioskopi ili tržni centri, trgovi i fontane, ali mi smo skromni pa ne tražimo ništa od pomenutog, već samo  škole, vrtiće i parkiće za svoju decu. Zato se iskreno nadamo da će grad uskoro izgraditi preko potrebne vrtiće na Levoj obali.

Slika: Ilustracija

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh