in

U vrtićima na Paliluli nedostaje 300 mesta

Nema mesta u vrtićima - Slika vrtić Rakovici - 2014

Pronalaženje načina da se trajno prevaziđe problem nedostajućih mesta u vrtićima u Beogradu bila je tema jučerašnjeg sastanka u Skupštini grada.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave,  trenutno se u Beogradu završavaju tri vrtića – u Bloku 61 u Novom Beogradu, u naselju Vojvode Stepe i u Obrenovcu. Prema planu, vrtići će početi s radom 1. septembra ove godine  i u njima će biti smešteno ukupno 905 dece. Na Novom Beogradu, u naselju „Mileva Ajnštajn“, izgrađen je vrtić za koji se čeka dozvola pa mnogi očekuju da će ove godine i on biti u funkciji.

„U njemu će biti smešteno najmanje osamdesetoro dece tako da ćemo imati ukupno 985 novih mesta u obdaništima do kraja godine„, rekla je Vujović. Članica Gradskog veća Tanja Popović izjavila je da kada sva četiri vrtića ove godine budu u funkciji, Beogradu će nedostajati još 4.495 mesta za decu u vrtićima.

Nas naravno najviše interesuju naša naselja i prema njihovim procenama u vrtićima na Paliluli nedostaje oko 300 mesta. Na našoj opštini ukupno ima 32 predškolske ustanove od kojih je 16 na Levoj obali.

Svi vrtići su uglavnom prebukirani i to najviše u Borči, dok najviše mesta nedostaje u Krnjači.

Prema ovim podacima izgleda da će i ove godine mnogi roditelji biti primorani da decu šalju u privatne vrtiće.

Nova vlada, novi načini rada

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić rekla je da će grad promeniti način rešavanja nedostatka mesta u vrtićima.

„Ubuduće ćemo tražiti ne samo lokacije za izgradnju novih vrtića, već i postojeće objekte koji mogu da se adaptiraju. Za svaku opštinu, za svaki deo opštine koji je posebna celina, tražićemo posebno rešenje„, rekla je ona.

Vrtići prebukirani: U Borči, Kotežu i Krnjači neće biti upisano ni jedno dete
Vrtići prebukirani: U Borči, Kotežu i Krnjači

Kako je dodala negde će se graditi nova obdaništa ali na mnogim mestima će se adaptirati postojeći objekati u vlasništvu lokalne samouprave ili države. „Zato smo danas i pozvali predsednike gradskih opština i predstavnike republike – da pronalazimo zajednička rešenja. Cilj gradske uprave je da nijedno dete u Beogradu u narednih nekoliko godina ne bude na listi čekanja za obdaništa. Sva obdaništa će biti urađena u skladu s najboljim standardima, ali nećemo da trošimo milione evra na te objekte“, istakla je Snežana Đurić.

Kako se navodi u saopštenju, dogovoreno je da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštititu posle obilaska opština, utvrđivanja lokacija za potencijalna obdaništa i izrade projekata, napravi akcioni plan na osnovu kojeg će se znati rokovi za rešavanje ovog problema u narednom periodu.

Podsećanja radi, poslednji vrtić koji je izgrađen na levoj obali je PU „Dunavska Bajka“ koji je otvoren 2010. godine.

Znamo da nam nedostaju pozorišta i opere, bioskopi ili tržni centri, trgovi i fontane, ali mi smo skromni pa ne tražimo ništa od pomenutog, već samo  škole, vrtiće i parkiće za svoju decu. Zato se iskreno nadamo da će grad uskoro izgraditi preko potrebne vrtiće na Levoj obali.

Slika: Ilustracija

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lančani sudar paralisao Pančevački most

Japanci grade kanalizaciju u Krnjači