in

U vrtić ove godine samo sa liste čekanja

U vrtićima ima 6.950 slobodnih mesta, od kojih je 5.109 u jaslama i 1.584 u vrtićima, kao i 251 za celodnevni pripremni predškolski program prema informacijama iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Konkurs će biti raspisan u drugoj polovini aprila, a u odnosu na prošlu godinu ima 1.550 mesta manje, pa će u gotovo svim vrtićima gužva biti velika. Pošto je na listi čekanja oko 5.000 mališana, mesta ima praktično samo za njih.

Broj slobodnih mesta u vrtićima se menja svake godine u zavisnosti od broja predškolaca koji izlaze iz obdaništa.

Prošle godine je u jaslice upisano 5.800 beba, a u obdaništa 2.700 dece. I ove godine roditelji koji ne upišu svoju decu u državna obdaništa, imaju pravo da konkurišu u privatne vrtiće uz subvenciju grada.

– U privatne predškolske ustanove je prošle godine upisano 4.670 dece, čiji se boravak regresira iz gradske kase u iznosu 80 odsto od utvrđene ekonomske cene u državnom vrtiću od 27.700 dinara – navode u Sekretarijatu. – U ovaj program je uključeno 70 verifikovanih privatnih predškolskih ustanova. Da bi roditelji mogli da nadoknade deo troškova boravka dece u privatnom obdaništu, potrebno je da prvo konkurišu u državni i dobiju potvrdu da nije bilo mesta da dete bude upisano.

Da će gužva za upis u obdaništa biti ogromna govori podatak da je prošle godine u Beogradu rođeno oko 18.000 beba. U jaslicama ima mesta za 5.109 najmlađih, pa i ako samo polovina roditelja mora da upiše decu u obdanište, jer nema ko da ih čuva, za čak 4.000 mališana neće biti mesta. Najveća gužva, kao i svake godine, očekuje se u Novom Beogradu, Zemunu i Paliluli.

Predsednica Udruženja privatnih obdaništa Slavijana Filipović ističe da je saradnja sa Sekretarijatom za obrazovanje odlična. Prvih mesec dana je bilo kašnjenja u uplati novca roditeljima dok se ceo sistem nije uhodao, ali sada sve funkcioniše normalno. Privatni vrtići svakog meseca šalju gradu liste o prisutnosti dece u obdaništu.

Deca koja su prošle godine ostala „ispod crte“ i roditelji nisu konkurisali kod privatnika, u predstojećem konkursu moraju ponovo podneti svu neophodnu dokumentaciju za upis u obdanište.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Da li ćemo dobiti nove nadstrešnice na stajalištima?!

    AKCIJA: Mobilne u ruke i slikajte Vašu stanicu - 2016

    AKCIJA: Mobilne u ruke i slikajte vašu stanicu