U vrtić ove godine samo sa liste čekanja - www.lobi-info.rs

Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

U vrtić ove godine samo sa liste čekanja

u Vesti od
Cicak – Sve za skolu

U vrtićima ima 6.950 slobodnih mesta, od kojih je 5.109 u jaslama i 1.584 u vrtićima, kao i 251 za celodnevni pripremni predškolski program prema informacijama iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Konkurs će biti raspisan u drugoj polovini aprila, a u odnosu na prošlu godinu ima 1.550 mesta manje, pa će u gotovo svim vrtićima gužva biti velika. Pošto je na listi čekanja oko 5.000 mališana, mesta ima praktično samo za njih.

Broj slobodnih mesta u vrtićima se menja svake godine u zavisnosti od broja predškolaca koji izlaze iz obdaništa.

Prošle godine je u jaslice upisano 5.800 beba, a u obdaništa 2.700 dece. I ove godine roditelji koji ne upišu svoju decu u državna obdaništa, imaju pravo da konkurišu u privatne vrtiće uz subvenciju grada.

  Palilula uz Novi Beograd dobija najviše novih lekara i sestara

– U privatne predškolske ustanove je prošle godine upisano 4.670 dece, čiji se boravak regresira iz gradske kase u iznosu 80 odsto od utvrđene ekonomske cene u državnom vrtiću od 27.700 dinara – navode u Sekretarijatu. – U ovaj program je uključeno 70 verifikovanih privatnih predškolskih ustanova. Da bi roditelji mogli da nadoknade deo troškova boravka dece u privatnom obdaništu, potrebno je da prvo konkurišu u državni i dobiju potvrdu da nije bilo mesta da dete bude upisano.

Da će gužva za upis u obdaništa biti ogromna govori podatak da je prošle godine u Beogradu rođeno oko 18.000 beba. U jaslicama ima mesta za 5.109 najmlađih, pa i ako samo polovina roditelja mora da upiše decu u obdanište, jer nema ko da ih čuva, za čak 4.000 mališana neće biti mesta. Najveća gužva, kao i svake godine, očekuje se u Novom Beogradu, Zemunu i Paliluli.

  Naša opština nagradila najbolje učenike. Đaci generacije idu na Krf

Predsednica Udruženja privatnih obdaništa Slavijana Filipović ističe da je saradnja sa Sekretarijatom za obrazovanje odlična. Prvih mesec dana je bilo kašnjenja u uplati novca roditeljima dok se ceo sistem nije uhodao, ali sada sve funkcioniše normalno. Privatni vrtići svakog meseca šalju gradu liste o prisutnosti dece u obdaništu.

Deca koja su prošle godine ostala “ispod crte” i roditelji nisu konkurisali kod privatnika, u predstojećem konkursu moraju ponovo podneti svu neophodnu dokumentaciju za upis u obdanište.

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh