in

U toku je borba Davida i Golijata za palilulske kioske

David i Golijat, kada se mali bore protiv moćnih i velikih – tako počinje ova priča na Paliluli, gde je raspisan konkurs za postavljanje kioska, ali tako da nijedna mala trgovinska radnja ne može da ga ispuni.

Prema kriterijumima konkursa, kioske dobija firma koja zapošljava najmanje 80 radnika i koja je u 2016. ostvarila prihod veći od 450 miliona dinara, tako da su male trgovinske radnje izgubile u startu.

Ovo su uslovi koje ispunjavaju samo veliki lanci, pa su sve lokacije njima i pripale, dok malim privrednicima, kako sami kažu, ostaje da postanu socijalni slučajevi.

Moj kiosk je pripao Corner shopu – kaže Jelica Pajić, vlasnica kioska u Borči.

Većina lokacija za kioske na Paliluli pripala je Kordobi i Corner Shopu. Niko od malih privrednika koji su godinama poslovali na Paliluli nije dobio lokaciju na ovom konkursu.

Od toga živim ja i moje tri ćerke koje su nezaposlene, a fakultetski obrazovane. Ne znam kud ću dalje. – kaže Darinka Mladenović, vlasnica kioska na Paliluli.

Prvobitni konkurs predsednik Opštine Palilula je poništio, u novom konkursu nema brojki, ali uslovi ostaju, najviše bodova za više radnika i veći profit. Nije šija, nego vrat, kažu oštećeni i otud suze, jer trafike su ovim ljudima porodični i jedini posao.

vlasnica kioska u Borči

Tokom protesta koji su ovi sugrađani održali ispred Opštine Palilula, usledio je poziv na razgovor i dogovor od strane opštinara, ali izgleda da zajedničko rešenje još nije pronađeno.

Prema rečima okupljenih, u opštini su konkurs pravdali time što veliki lanci „hrane“ daleko veći broj porodica, ali i ovlađćenjima koje su dobili od strane gradske vlasti. Ipak, zamenik gradonačelnika je objasnio da se konkursi formulišu na opštinskom nivou.

To je odluka koju donose opštine, stvarno nisam upoznat s tim. Morate da pitate opštinu Palilula – kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Građanima su u Opštini Palilula ipak obećali da će sve biti rešeno, i to tako što se cela priča odlaže privremeno.

U međuvremenu, ovi mali privrednici, tražiće poništavanje ovakvog konkursa i kako kažu obratiće se kako gradskim vlastima i novom gradonačelniku, tako i predsedniku i premijerki, da bi zaštitili svoje interese i jedini izvor prihoda.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Danas novo zaprašivanje komaraca na levoj obali

Imlek obradovao decu u vrtiću Lastavica u Padinskoj