in

U srednjim školama uskoro obuka o civilnoj zaštiti i odbrani

Na adrese srednjih škola u Srbiji Ministarstvo prosvete uputilo je ovih dana dopis u kojem ih obaveštava da bi u drugom polugodištu đacima trebalo da održe časove posvećena odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

Kako su precizirali predstavnici Ministarstva prosvete, neće biti uveden novi predmet, već će u toku jedne školske godine na ukupno četiri časa odeljenskog starešinstva razredni starešina fakultativno obrađivati 11 tema, a za to može angažovati i goste iz Ministarstva odbrane.

Uvođenje obuke o odbrani i civilnoj zaštiti u školski sistem, kako kažu, iniciralo je Ministarstvo odbrane. 

To su učinili pozivajući se na odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, u kojima se srednjoškolci smatraju kategorijom građana koja treba da stekne znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

Izuzetno je što su se ministarstva odbrane i prosvete odlučila na uvođenje ove novine u srpsko obrazovanje, smatra prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu. Međutim, ističe da se na četiri časa u toku školske godine gotovo ništa ne može učiniti. 

Po njegovom mišljenju, Srbija sada ima generacije mladih potpuno nespremne za „obaveze i zahteve bezbednog življenja“, koji ne znaju osnove zaštite od poplave i požara.

Ovaj korak je odličan, ali je neophodno hitno uvođenje obaveznog predmeta u trećem i četvrtom razredu srednje škole, koji bi se zvao bezbedonosna kultura.  – ističe profesor Dragišić

Tako bi pored znanja o pružanju prve pomoći, gašenju početnog požara, ponašanja u vanrednim situacijama, pri poplavama. Taj predmet đake bi učio kako da se odupru svim savremenim izazovima i pretnjama koji sve više ugrožavaju srednjoškolce. To su narkomanija, sajber pretnje i saznanja o svim vrstama kriminala, a naročito narko-kriminalu.

Nastavnici bi đake naučili kako se ukazuje lična i uzajamna zaštita, kako se to stručno naziva prema međunarodnim konvencijama o civilnoj zaštiti.

Kako Dragišić dodaje, ovim predmetom bi se podigla i motivacija za dobrovoljno služenje vojnog roka, jer smatra da je Srbiji potrebna veća vojna rezerva.

Foto: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Žena stradala u saobraćajnoj nesreći na Ovčanskom putu, saobraćaj stoji

    Mališani iz Krnjače odneli treća mesta u plivanju za časni krst