in

U skoro svim vrtićima zatečene nepravilnosti u radu

U većini beogradskih privatnih vrtića u kojima su obavljene vanredne kontrole uočene su nepavilnosti – izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

U oko 90 odsto vrtića, u kojima je kontrolisan dolazak dece na osnovu kojeg grad refundira novac, nema uredne evidencije dolazaka, niti se broj poručenih obroka podudara. Protivpožarna kontrola imala je zamerke za svaki od pregledanih objekata.

Neki vrtići, kako je naveo, uopšte nemaju evidenciju broja dece, ali uredno potražuju novac za refundaciju od grada, a nejasno je i kako procenjuju broj poručenih obroka za decu koji bi morao da se poklapa sa brojem prisutne dece.

U nekim slučajevima zatekli smo čak i četiri puta manji broj poručenih obroka u odnosu na broj dece u evidenciji – naveo je Gak i dodao da će se utvrditi da li je lažiran dolazak dece ili se štedelo na hrani.

Kontrolisane privatne predškolske ustanove imaju rok od pet dana za žalbe na zapisnik inspekcije, a nakon toga će se razmatrati i skidanje sa liste za subvencije Grada Beograda.

Kako Gak dodaje, projekat saradnje sa privatnim vrtićima dao je višestruke pozitivne efekte, ali se na zloupotrebe neće žmuriti jer je smisao subvencija isključivo pomoć roditeljima, a ne privatnim vrtićima. Kako je dodao, cilj vanredne kontrole nije zatvaranje vrtića i svi kod kojih su uočene nepravilnosti će imati rok za ispravljanje nedostataka.

Od početka godine, na ime refundacije dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima, Grad Beograd isplatio je roditeljima 2,5 milijardi dinara za više od 16.000 dece u 332 privatna vrtića, koji su u sistemu subvencija.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Domovi zdravlja puni, respiratorne infekcije najviše pogađaju školsku decu

    „Kad narandža u Slance dođe“, besplatna premijera filma u CK „Vlada Divljan“