in

U privatnim vrtićima još 1.800 slobodnih mesta

U privatnim vrtićima još 1.800 slobodnih mesta - 2015

Prvi put će od 1. septembra ove godine grad Beograd finansirati boravak dece i u privatnim predškolskim ustanovama.

Ako u državnom vrtiću ne bude mesta, roditelji će od predškolske ustanove dobijati potvrdu sa kojojm će 1. septembra moći da upišu svoje dete u bilo koje verifikovano privatno obdanište.

U Beogradu postoje 54 vrtića čiji osnivač nije grad a u njima ima 1.800 slobodnih mesta, prema podacima sa kojima raspolaže Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova boravka deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi podnosi se Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu na obrascu koji će moći da se preuzme na pisarnici Gradske uprave a biće postavljen i na sajt grada Beograda.

Cena boravka mališana u privatnim vrtićima, kažu u Sekretarijatu, iznosi od 150 do 400 evra.

– Uz zahtev se prilaže i potvrda predškolske ustanove da dete nije upisano zbog nedovoljnih kapaciteta ustanove, kao i izvod iz matične knjige rođenih za dete, odnosno rešenje nadležnog centra za socijalni rad o statusu staratelja, usvojitelja ili hranitelja, uverenje o državljanstvu i fotokopija lične karte, navode u Sekretarijatu za obrazovanje.

Boravak dece u vrticu 2015

– Grad će finansirati najviše do 80 % ekonomske cene koja iznosi 27.700 dinara. Ako je vrtić skuplji od ove sume, grad će plaćati najviše 21.160 a razliku roditelji. Ukoliko je u obdaništu cena niža od ekonomske, roditelj plaća 5.540 dinara a iz gradske kase se nadoknađuje do pune cene usluge.

Svake godine je sve veća gužva za upis u vrtiće

Prošle godine roditelji su najviše tražili upis u vrtiće predškolskih ustanova „11. april“ na Novom Beogradu, „Dr Sima Milošević“ u Zemunu, „Boško Buha“ na Paliluli, „Vračar“ i „Lane“ u Grockoj.

Konkurs traje od 15. do 30. aprila

Zaključno sa 31. decembrom prošle godine ostalo je neupisano 3.525 mališana. Na konkursu od 15. do 30. aprila roditelji će konkurisati za 8.500 slobodnih mesta od kojih je 5.800 u jaslicama i 2.700 u vrtiću, navode u Sekretarijatu.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Tri nova parkića za decu u Borči, Krnjači i Kotežu - 2015

    Tri nova parkića za decu

    Proslava Dečje vaskršnje radosti u Kotežu (FOTO) - 2015

    Proslava „Dečje vaskršnje radosti” u Kotežu (FOTO)