U porastu broj obolelih od varičela poznatijih kao ovčije boginje

u Društvo

Prethodnog meseca, u Beogradu je prijavljeno 728 osoba zaraženih virusom varičela, kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, što predstavlja povećanje u odnosu na isti mesec prošle godine, ali da razloga za brigu nema.

Situacija je uobičajena za ovo doba godine. Beleži se blagi porast obolelih, naročito među decom. Ove godine zabeležen je povećan broj obolelih za 30-40 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, ali to ne treba da nas brine. Imamo roditelje koji nisu preležali boginje, a deca im borave u kolektivima gde se pojavilo oboljenje među njihovim drugarima – to nije ništa neobično. Ovo je uobičajeno doba godine kada kreće porast broja obolelih i to najčešće u predškolskim ustanovama – rekla je Begović – Lazarević.

Početkom jesen i zime ljudi više borave u zatvorenim prostorijma, a deci počinju školske obaveze što uslovljava i više boravka u kolektivu. Tada i prostorije manje provetravaju zbog hladnoće, a sve to pogoduje širenju ovčijih boginja.

Najviše obolelih imamo tokom zime, negde od novembra sve do maja, a onda kako kreće proleće, lepo vreme, onda dolazi do pada broja obolelih i za 50 odsto. Najmanji broj se registruje tokom letnjih meseci kada deca i manje borave u kolektivima – ispričala je ona.

Da podsetimo, vakcina protiv ovčijih boginja je dostupna u našim domovima zdravlja, te ako želite, na taj način možete zaštiti svoje dete od ovog oboljenja.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Društvo

Idi na VRH