Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

U planu novi most preko Dunava, ali grad nema para

u Istraživali smo... od
Cicak – Rancevi 25%

Ukoliko se ostvare planovi leva obala Dunava u Beograda bi trebala da dobije još jedan most preko Dunava nedaleko od Pančevačkog mosta.

Predviđeno mesto je kod Ade Huje u nastavka izgrađene obilaznice Pupinovog mosta (SMT), od Pančevačkog do Slanačkog puta.

– Sada rešavamo imovinsko pravne odnose i očekujem da ćemo već krajem naredne i početkom 2018. godine imati spremnu dokumentaciju za taj most – rekao je glavni urbanista Milutin Folić.

Most bi trebao biti dužine oko tri kilometra i izgrađen u četiri segmenta – od Pančevačkog puta do obaloutvrde, od obaloutvrde do Ade Huje, od Ade do Višnjičkog bulevara i od Bulevara do Slanačkog puta.

Iako je ovo plan, trenutno u budžetu grada nema novca za finansiranje ovog projekta.

  Dobri dome, Uskrs stiže a cene i nisu baš niže

– Sada vraćamo stare kredite i nakon toga otvara se mogućnost da se grad dodatno zaduži, ili da na neki drugi način pokrene projekte – kazao je Folić.

Prema procenama, most preko Ade Huje sa pristupnim saobraćajnicama bi trebalo da košta oko 180 miliona evra.

 – To je procena Direkcije na osnovu ranijeg iskustva – rekao je Folić.

Ada Huja potencijal grada

Neizgrađen prostor između Višnjićeve ulice i obale Dunava predstavlja vredan potencijal za budući razvoj Beograda, s obzirom da se spušta na reku. Ovaj prostor godinama je u žiži gradskih urbanista, a planirana namena tog prostora menjala se nekoliko puta.

na-vodi_ada-huja

Prema planu, koji obuhvata površinu od 300.7 hektara, u priobalnom pojasu, između Višnjičke ulice, pruge za gradsko-prigradski saobraćaj i Dunava, planiran je novi gradski centar koji ima vezu sa centrom Karaburme.

  Počeli zdravstveni pregledi budućih đaka prvaka

Uređenjem Dunavskog keja kao zelenog poteza, ovaj centar treba da bude povezan sa sportsko-rekreativnim kompleksom na Adi Huji.

Planirano je da postojeći privredni kompleksi u zoni Višnjičke ulice i na Adi Huji budu transformisani u mešovite gradske centre sa objektima za stanovanje.

Sportsko-rekreacioni centar Ada Huja biće namenjen motonautičkim sportovima i karting vožnjama, uz mogućnost formiranja manje marine.

ada-huja-razvoj

Namera je da se plan realizuje u dve faze. Faza – celina 1 – od Pančevačkog mosta do kompleksa preduzeća “Kartonka Avala” (“Avala Ada”) i Faza – celina 2 – od preduzeća “Kartonka Avala” (“Avala Ada”) do priobalja naselja Višnjica.

Između obale Dunava i Višnjičke ulice planirana je nova Dunavska ulica za vezu Pančevačkog mosta i spoljne magistralne tangente (SMT), kojom će se saobraćaj iz severnih uvodnih pravaca i dunavske privredne zone, u odnosu na gradsko jezgro, usmeravati obodno ka SMT i autoputu.

  Ni kiša nije sprečila ljubitelje gulaša da se zabave

Upravo u toj zoni Ade Huje planiran je koridor za budući novi most preko Dunava.

Povezane teme:

3 komentara

  1. Ma kakva ada huja, nemoj te da obmanjujete ljude. Novi most je planiran da se gradi kos vinče. Zato se i zove obilaznica jer će da obiđe grad.

    • Prvo Stevane, nemojte se pise zajedno, osim ukoliko nije u pitanju neki “shopping” pa kazes “nemoj TE patike nego ove”… I ne, ne zove se to obilaznica jer obilazi grad nego jer obilazi “nesto”, bilo sta. Imas nekoliko prstenova, obilaznica, planiranih i ovo je jedna od njih. Ako pogledas na mapi kada se zavrsi i taj most i svi putevi bice kruznog oblika, tj. bice obilaznica ili ti spoljna magistralna tangenta.

      Planiran je i taj kod Vince i on je do sada imao prednost ali su izgleda shvatili da je ovaj mnogo korisniji. Mada ovi mnogo cesto menjaju misljenje i ko zna sta nas ocekuje…

  2. Nevidim svrhu tog mosta ..tik uz Pancevac,i sta povezuje?Pancevacki i Slanacki put,ma to je od znacaja sa Bg do….Ako izuzmem taj Vicanski koji je van grada i deo je magistralnog prstena jedini most koji bi imao svrhu i smisla je most Olje Ivanjicki.Zamislila ga je sa 3 kraka koji bi isao spicom ratnom ostrva.Na uscu bi preko ratnog ostrva presao na levu obalu a jedan krak bi izlazio na Dorcol negde oko 25 maja.Fantazija a uz to je i umetnicko delilo.Ima ga ja na netu…pogledajte!

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Istraživali smo...

Idi na Vrh