in

U planu novi most preko Dunava, ali grad nema para

Ukoliko se ostvare planovi leva obala Dunava u Beograda bi trebala da dobije još jedan most preko Dunava nedaleko od Pančevačkog mosta.

Predviđeno mesto je kod Ade Huje u nastavka izgrađene obilaznice Pupinovog mosta (SMT), od Pančevačkog do Slanačkog puta.

– Sada rešavamo imovinsko pravne odnose i očekujem da ćemo već krajem naredne i početkom 2018. godine imati spremnu dokumentaciju za taj most – rekao je glavni urbanista Milutin Folić.

Most bi trebao biti dužine oko tri kilometra i izgrađen u četiri segmenta – od Pančevačkog puta do obaloutvrde, od obaloutvrde do Ade Huje, od Ade do Višnjičkog bulevara i od Bulevara do Slanačkog puta.

Iako je ovo plan, trenutno u budžetu grada nema novca za finansiranje ovog projekta.

– Sada vraćamo stare kredite i nakon toga otvara se mogućnost da se grad dodatno zaduži, ili da na neki drugi način pokrene projekte – kazao je Folić.

Prema procenama, most preko Ade Huje sa pristupnim saobraćajnicama bi trebalo da košta oko 180 miliona evra.

 – To je procena Direkcije na osnovu ranijeg iskustva – rekao je Folić.

Ada Huja potencijal grada

Neizgrađen prostor između Višnjićeve ulice i obale Dunava predstavlja vredan potencijal za budući razvoj Beograda, s obzirom da se spušta na reku. Ovaj prostor godinama je u žiži gradskih urbanista, a planirana namena tog prostora menjala se nekoliko puta.

na-vodi_ada-huja

Prema planu, koji obuhvata površinu od 300.7 hektara, u priobalnom pojasu, između Višnjičke ulice, pruge za gradsko-prigradski saobraćaj i Dunava, planiran je novi gradski centar koji ima vezu sa centrom Karaburme.

Uređenjem Dunavskog keja kao zelenog poteza, ovaj centar treba da bude povezan sa sportsko-rekreativnim kompleksom na Adi Huji.

Planirano je da postojeći privredni kompleksi u zoni Višnjičke ulice i na Adi Huji budu transformisani u mešovite gradske centre sa objektima za stanovanje.

Sportsko-rekreacioni centar Ada Huja biće namenjen motonautičkim sportovima i karting vožnjama, uz mogućnost formiranja manje marine.

ada-huja-razvoj

Namera je da se plan realizuje u dve faze. Faza – celina 1 – od Pančevačkog mosta do kompleksa preduzeća „Kartonka Avala“ („Avala Ada“) i Faza – celina 2 – od preduzeća „Kartonka Avala“ („Avala Ada“) do priobalja naselja Višnjica.

Između obale Dunava i Višnjičke ulice planirana je nova Dunavska ulica za vezu Pančevačkog mosta i spoljne magistralne tangente (SMT), kojom će se saobraćaj iz severnih uvodnih pravaca i dunavske privredne zone, u odnosu na gradsko jezgro, usmeravati obodno ka SMT i autoputu.

Upravo u toj zoni Ade Huje planiran je koridor za budući novi most preko Dunava.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

    • Prvo Stevane, nemojte se pise zajedno, osim ukoliko nije u pitanju neki „shopping“ pa kazes „nemoj TE patike nego ove“… I ne, ne zove se to obilaznica jer obilazi grad nego jer obilazi „nesto“, bilo sta. Imas nekoliko prstenova, obilaznica, planiranih i ovo je jedna od njih. Ako pogledas na mapi kada se zavrsi i taj most i svi putevi bice kruznog oblika, tj. bice obilaznica ili ti spoljna magistralna tangenta.

      Planiran je i taj kod Vince i on je do sada imao prednost ali su izgleda shvatili da je ovaj mnogo korisniji. Mada ovi mnogo cesto menjaju misljenje i ko zna sta nas ocekuje…

  1. Nevidim svrhu tog mosta ..tik uz Pancevac,i sta povezuje?Pancevacki i Slanacki put,ma to je od znacaja sa Bg do….Ako izuzmem taj Vicanski koji je van grada i deo je magistralnog prstena jedini most koji bi imao svrhu i smisla je most Olje Ivanjicki.Zamislila ga je sa 3 kraka koji bi isao spicom ratnom ostrva.Na uscu bi preko ratnog ostrva presao na levu obalu a jedan krak bi izlazio na Dorcol negde oko 25 maja.Fantazija a uz to je i umetnicko delilo.Ima ga ja na netu…pogledajte!

Dečak poginuo u pekari u Borči

EKSKLUZIVNO! Počela izgradnja Lidla u Borči