in ,

U Krnjači počela priprema terena za budući učenički dom pored Poljoprivredne škole

Posle pola veka, u prestonici će biti izgrađen novi učenički dom. U toku su pripremni radovi za postavljanje kamena temeljca, pored Poljoprivredne škole Beograd u Krnjači.

 

Dom u Padinskoj skeli, u kome sada borave deca iz unutrašnjosti, biće zatvoren.

Zgrada novog doma je projektovana tako da se obezbede visoki standardi za boravak, ishranu, učenje i dnevne aktivnosti učenika.

 

Pored soba za smeštaj učenika, u sklopu objekta će biti upravni blok, biblioteka, dnevni boravak, kuhinja, restoran, magacini, perionica, ekonomski blok, lift i drugi neophodni sadržaji koji su prilagođeni i za korišćenje osoba sa invaliditetom.

 

  • Bruto površina objekta je 3.396 m2, neto površine 2.961 m2, kapaciteta je za 111 korisnika, od kojih četiri sa invaliditetom – navode u Ministarstvu.

 

Ispred zgrade biće slobodna površina kao prostor za okupljanje učenika, a sa zadnje strane objekta je predviđen sportski teren. U kompleksu se osim zgrade same škole nalaze i pomoćni objekti, kao i površine sa zasadima za potrebe praktične nastave učenika. Izgradnjom objekta doma za smeštaj korisnika, učenika srednje Poljoprivredne škole PK Beograd, kompleks će se upotpuniti sa funkcionalnim sadržajima koji su školi nedostajali.

 

Poljoprivrednu školu sa domom učenika osnovao je Upravni odbor Poljoprivrednog kombinata Beograd 1965. godine, sa ciljem da obezbedi školovani kadar za svoje pogone i gazdinstva. Ustanova je do 1978. bila sastavni deo korporacije sa sedištem u Padinskoj skeli. U međuvremenu je izmeštena u Krnjaču, a učenički dom je ostao u Skeli.

 

  • Dom se nalazi u zgradi koja je prvobitno bila namenjena za kolektivni smeštaj sezonskih radnika a vlasnik je PKB. Kapacitet je 125 učenika. Sobe su male i neuslovne, hodnici izuzetno uski. Toaletni čvorovi su zajednički, ima ih četiri. Prosečno, 30 učenika koristi jedan toaletni čvor. Nikakva adaptacija na objektu nije moguća kojom bi se stvorili kvalitetni uslovi za smeštaj, ishranu i vaspitni rad, a udaljenost od škole i grada predstavlja veliki problem korisnicima – ističu u nadležnom ministarstvu.

Investitor radova je Ministarstvo prosvete, a finansijer je Banka za razvoj Saveta Evrope.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Prvoaprilska šala! Posle skoro 9 godina Lobi prestaje sa radom

    Ko bespravno gradi biće procesuiran po starom zakonu