in

Ko bespravno gradi biće procesuiran po starom zakonu

Prema podatku iz 2019. godine u Beogradu se svaki peti objekat radio bez građevinske dozvole, iako je za to zakonom predviđena kazna od 5 godina zatvora.

Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2015. zaoštrena kaznena politika i za investitore bez dozvola propisana kazna zatvora do pet godina, čak i osam ukoliko nastave da rade nakon što im inspekcija zatvori gradilište, inspektori nemaju način da zaustave divlju gradnju koja već poprima razmere epidemije.

Zakon koji će se odnositi na gradnju u prestonici neće biti donet, niti se on sprema. Investitori koji grade bespravno, odgovaraće prema odredbama postojećeg propisa.

Ovo je naveo zamenik gradonačelnika Vesić, osvrćući se na navode da je u pripremi novi propis. Kako on kaže, graditelji bez odgovarajućih dozvola će se teretiti.

– Ovih dana biće održan sastanak sa tužilaštvima. Sa nadležnima ćemo razgovarati o tome kako da se brže procesuiraju oni koji grade bespravno. Time se oštećuje budžet i rizikuje se da zgrade koje se ne grade u skladu sa građevinskim pravilima i nemaju dozvole, budu nebezbedne i nesigurne – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika podsetio je na to da se nelegalnom gradnjom opterećuju postojeće vodovodne i kanalizacione mreže, i dodatno se produbljuje problem nedovoljnog broja parking mesta.

– Da bi se rešio problem kolektora za šest bespravnih zgrada u Mirijevu, gde nema kanalizacije, sada mora da se izdvoji 60 miliona dinara – naveo je Vesić. Problem postoji i u Vojvode Vlahovića i u još na nekoliko mesta. Moja poruka je da građani ne slušaju prevarante, makar bili i iz Gradske uprave. Neće biti novog zakona, odgovaraćete krivično za nelegalnu gradnju!

Očigledno je problem što građani ne znaju ko su ti PREVARANTI iz Gradske uprave! Ili možda znaju…

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U Krnjači počela priprema terena za budući učenički dom pored Poljoprivredne škole

    Ravni tabani, kriva kičma i loše držanje veliki problem budućih đaka