in

U domovima zdravlja počeli sistematski za buduće đake prvake, zakazivanje neophodno

Iako je do početka upisa u prvi razred osnovne škole ostalo više od mesec dana, roditelji bi trebalo već sada da zakažu preglede u domovima zdravlja, koji su potrebni za dobijanje lekarskog uverenja.

Najveće gužve su kod oftalmologa i otorinolaringologa, kod kojih se, u pojedinim domovima zdravlja, zakazuje tek za mesec dana.

Zato se neki roditelji već posle novogodišnjih praznika počeli da se javljaju izabranom pedijatru radi dobijanja objedinjenog uputa za stomatloga, fizijatra, oftalmologa, otorinolaringologa, logopeda i laboratorijske preglede.

Po završetku svih predviđenih pregleda, roditelji zakazuju sistematski pregled kod izabranog lekara, kada se obavlja vakcinacija po obaveznom kalendaru i izdaje potvrda da je dete, na osnovu urađenih pregleda i analiza, sposobno za upis u prvi razred.

Zbog velikog broja đaka prvaka u pojedinim naseljima, prethodnih godina se dešavalo da se već na početku upisa, posle dan-dva, popuni upisna kvota, pa su „prekobrojni“ bili i prvaci koji žive u komšiluku škole.

U prvi razred upisuju se mališani rođeni od 1. marta 2013. do 28. februara 2014. godine. Deca rođena od 1. marta do 31. avgusta 2014. godine, mogu se upisati nakon provere spremnosti za školu. Upis počinje 1. aprila i zvanično traje do 29. maja, ali škole primaju prijave i posle tog datuma.

Prioritet prilikom upisa imaju mališani koji teritorijalno pripadaju toj obrazovnoj ustanovi. Roditelji koji žele da upišu decu u školu kojoj po mestu življenja ne pripadaju, moraju pisati molbu da im se to omogući.

Škola može upisati đaka prvaka koji pripada drugoj osmoletki, ako za to postoje kadrovske i prostorne mogućnosti.

Foto: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Školarcima zbog gripa produžen raspust, ali vrtići će raditi

Veliki broj sugrađana odazvao se za reprogram duga Infostanu