U Beogradu nedostaje 300 lekara, a na Paliluli 15-tak - www.lobi-info.rs

U Beogradu nedostaje 300 lekara, a na Paliluli 15-tak

3 minuta za čitanje
1

Beogradskim domovima zdravlja nedostaje oko 300 lekara raznih specijalnosti, a najteža situacija je sa doktorima opšte medicine izjavio je dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli, koji je i na čelu republičke Komisije za kontrolu rada zdravstvenih ustanova.

Prema njegovim rečima, u svakoj od ustanova primarne zdravstvene zaštite, kojih u prestonici ima 17, potrebno je bar 15 novih lekara, a problem je što deficitarnog kadra nema na Birou, jer nije bilo specijalizacija.

Nadležni najavljuju bolje dane i odobravanje velikog broja specijalizacija u ovoj godini.

– U svim domovima zdravlja nedostaju doktori opšte medicine, slede specijalisti ginekologije, pedijatrije, oftamologije i ORL – ističe dr Stojanović. – Prosečna starost lekara je 55 godina, tako da se mora pripremiti kadar posle njihovog odlaska u penziju. Ministarstvo zdravlja će ove godine odobriti veći broj specijalizacija, a biće zaposleni i novi lekari. Prioritet će imati oni sa većim prosekom i koji ne planiraju da odu iz zemlje u narednih šest godina. Takođe, i specijalizanti imaju obavezu da rade.

Samo u palilulskom domu zdravlja, koji je jedan od najvećih, nedostaje osam lekara opšte medicine, dva ginekologa, dva oftalmologa, internista i ORL specijalista.

On ističe da su direktori dužni da boljom organizacijom posla obezbede građanima kvalitetnu zdravstvenu uslugu, iako postoji manjak lekara. U Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ je to i urađeno, pa više nema liste čekanja za specijalističke preglede.

Lekar opšte medicine mora svakog dana da pregleda 36 i više pacijenata, a specijalista 20 plus.

– Ne može neki doktor da primi po 40 pacijenata, a njegov kolega pregleda tek petoro, pa da se onda čeka po tri i više meseci na pregled. Zbog toga dobijam dnevne izveštaje o broju primljenih pacijenata po lekaru, pa oni koji imaju manje poseta, budu opomenuti. I to ima efekta. Kada se pojavi veći obim posla, što se nedavno dogodilo sa gripom, šalju se lekari na ispomoć, dok ne prođe epidemija.

Odlaskom lekara u penziju, njegove pacijente ne preuzimaju drugi lekari već se, uz odobrenje nadležne republičke komisije, raspisuje konkurs za prijem novog kadra.

1 Comment

  1. organizacija u Domu zdravlja u Borci je jedna velika 0. Kada bi znali da da se organizuju bilo bi mnogo bolje. Nekad pomislim da oni to namerno rade kako bi bile vece guzve i tako neko mislio da imaju previse posla. Ma oni ne znaju ni da organizuju kako knjizice da se skupljaju a o drugim stvarime necu ni da pricam. Dodjemi da se iselim iz Borce, iako tu zivim 60 godina.

Leave a Reply

Prethodna priča

Samo jedan BG voz saobraća danas zbog štrajka

Sledaća priča

Beogradski vodovod ipak priznao krivicu zbog kvarova

Poslednje od Vesti