in

U Beogradu nedostaje 300 lekara, a na Paliluli 15-tak

Beogradskim domovima zdravlja nedostaje oko 300 lekara raznih specijalnosti, a najteža situacija je sa doktorima opšte medicine izjavio je dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli, koji je i na čelu republičke Komisije za kontrolu rada zdravstvenih ustanova.

Prema njegovim rečima, u svakoj od ustanova primarne zdravstvene zaštite, kojih u prestonici ima 17, potrebno je bar 15 novih lekara, a problem je što deficitarnog kadra nema na Birou, jer nije bilo specijalizacija.

Nadležni najavljuju bolje dane i odobravanje velikog broja specijalizacija u ovoj godini.

– U svim domovima zdravlja nedostaju doktori opšte medicine, slede specijalisti ginekologije, pedijatrije, oftamologije i ORL – ističe dr Stojanović. – Prosečna starost lekara je 55 godina, tako da se mora pripremiti kadar posle njihovog odlaska u penziju. Ministarstvo zdravlja će ove godine odobriti veći broj specijalizacija, a biće zaposleni i novi lekari. Prioritet će imati oni sa većim prosekom i koji ne planiraju da odu iz zemlje u narednih šest godina. Takođe, i specijalizanti imaju obavezu da rade.

Samo u palilulskom domu zdravlja, koji je jedan od najvećih, nedostaje osam lekara opšte medicine, dva ginekologa, dva oftalmologa, internista i ORL specijalista.

On ističe da su direktori dužni da boljom organizacijom posla obezbede građanima kvalitetnu zdravstvenu uslugu, iako postoji manjak lekara. U Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ je to i urađeno, pa više nema liste čekanja za specijalističke preglede.

Lekar opšte medicine mora svakog dana da pregleda 36 i više pacijenata, a specijalista 20 plus.

– Ne može neki doktor da primi po 40 pacijenata, a njegov kolega pregleda tek petoro, pa da se onda čeka po tri i više meseci na pregled. Zbog toga dobijam dnevne izveštaje o broju primljenih pacijenata po lekaru, pa oni koji imaju manje poseta, budu opomenuti. I to ima efekta. Kada se pojavi veći obim posla, što se nedavno dogodilo sa gripom, šalju se lekari na ispomoć, dok ne prođe epidemija.

Odlaskom lekara u penziju, njegove pacijente ne preuzimaju drugi lekari već se, uz odobrenje nadležne republičke komisije, raspisuje konkurs za prijem novog kadra.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. organizacija u Domu zdravlja u Borci je jedna velika 0. Kada bi znali da da se organizuju bilo bi mnogo bolje. Nekad pomislim da oni to namerno rade kako bi bile vece guzve i tako neko mislio da imaju previse posla. Ma oni ne znaju ni da organizuju kako knjizice da se skupljaju a o drugim stvarime necu ni da pricam. Dodjemi da se iselim iz Borce, iako tu zivim 60 godina.

Samo jedan BG voz saobraća danas zbog štrajka

Beogradski vodovod ipak priznao krivicu zbog kvarova