in

Beogradski vodovod ipak priznao krivicu zbog kvarova

Iako su proizvodni kapaciteti vode u Beogradu ponovo u normali, naknadne kontrole „Vodovoda” ustanovile su da je uzrok velike potrošnje ne samo odvrtanje slavina u domaćinstvima, već i veliki broj kvarova.

Između Božića i Svetog Jovana vodomeri su okretali brojčanike bez zaustavljanja – potrošnja je bila čak 120 odsto veća od uobičajene.

Nadležni su apelovali da Beograđani ne drže otvorene slavine kao prevenciju da se ne zalede i popucaju vodovodne cevi. Na kraju, sprovedena je i kontrola.

– Kontrolisala se potrošnja na meračima protoka vode na različitim distributivnim pravcima. Najveća potrošnja je izmerena u mestima oko Pančevačkog mosta, zatim u Batajnici, Barajevu, Vinči, Leštanima, Novom Beogradu i Zemunu. Dva glavna razloga povećane potrošnje su veliki broj defekata na uličnim cevima, odnosno oticanje vode iz naprslih cevi, kao i otvorene slavine zbog prevencije od zamrzavanja instalacija, što je najčešće u rubnim delovima grada – objašnjava Vladimir Šobot iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Po njegovim rečima, povećana potrošnja ne može da dovede do direktnog oštećenja na vodovodnoj mreži, međutim svaka promena radnih režima u sistemu vodosnabdevanja utiče na broj kvarova. Ipak, velike količine potrošne vode ostavile su rezervoare u proizvodnim kapacitetima na minimumu.

– Uredno vodosnabdevanje je ugroženo u periodu kada je potrošnja veća od proizvodnje, što je bio slučaj u nekoliko dana tokom hladnog talasa. Sada je situacija stabilnija – kaže Šobot dodajući da su sve vreme, proizvodni kapaciteti bili maksimalno angažovani.

Zašto je bilo teško priznati, da zbog velikog broja kvarova potrošači nemaju vode i da sve rade kako bi kvarove popravili, nego su nas lagali danima!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U Beogradu nedostaje 300 lekara, a na Paliluli 15-tak

    Poziv građanima da prijave udarne rupe