Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači

u Vesti od

Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila (APC) Radoš Đurović izjavio je danas da su službenici Komesarijata za izbeglice i migracije nezakonito uskratili jednom migrantu iz Irana pristup prihvatnom centru u Krnjači, a da je policija iz Borče odbila da ga zaštiti.

Đurović je rekao da se radi o muškarcu iz Irana koji je u Srbiji, nakon dva neuspešna pokušaja uspeo da zatraži azil, nakon čega ga je policija uputila u prihvatni centar u Krnjaču, gde je trebalo da bude smešten.

Ovom čoveku nije omogućeno da uđe u centar, a službenici Komesarijata su čak koristili i fizičku silu da ga u tome spreče i iznesu napolje. Nakon toga migrant je odlučio da ostane ispred kampa u društvu pravnika Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila.

Problem je u tome što po našem zakonu, ako se on tamo (u Krnjači) ne pojavi roku od 72 sata, on gubi pravo da podnese zahtev za azil – rekao je Đurović

Kako je dodao, posebno je iznenađenje predstavljalo ponašanje lokalne policije iz Borče. Prema njegovim rečima, policija iz Borče odbila je da izađe na teren na informaciju da je protiv Iranca primenjena sila.

Naš pravnik je insistirao da policija spreči primenu sile i da osoblje komesarijata u Krnjači omogući čoveku da postupi po instrukciji policije i bude smešten u centar u Krnjači, na šta je policija uporno spuštala slušalicu. – kaže Đurović

Pravniku iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila koji je ostao uz tog čoveka naknadno je javljeno iz policije da on ponovo dođe kod njih i da je u pitanju greška.

Zanimljivo:  Potrošači u Padinskoj Skeli danas bez vode zbog radova

Azilant iz Irana, navodno, nije trebalo da dobije potvrdu za smeštaj u Krnjači, već za kamp u Adaševcima.

Izvor: Agencija Beta

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh