in ,

Svi prijemni ispiti za srednje škole od 7.do 14. juna

mala matura

„Planirano je u maju da imamo još dve radne subote, 9. i 23. maja.

U Vojvodini će, pošto oni imaju svoj kalendar, svaka radna subota biti u maju“, rekao je Milan Pašić pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje.
On je rekao da se pokazalo da nastava na daljinu jako dobro funkcioniše.

 • Nastavnici prate rad đaka na različite načine, što će kasnije iskoristiti prilikom ocenjivanja. Đaci imaju dovoljan broj ocena i iz prvog polugodišta, tako da ne bi trebalo da bude problema. Sve ovo što je lepo rađeno i što su učenici lepo radili uz kontolu roditelja, jeste veoma pozitivno za sve – rekao je Pašić .

U maju će, podsetio je, biti završena nastava na daljinu.

 • A onda ćemo u junu ostaviti prostora, ukoliko postoji, da se te ocene koriguju.

Podaci koje dobijamo sa terena govore da se mahom dešava taj pozitivan napredak, što je jako bitno. Ovde imamo zajedničku borbu i želimo da pobedimo.

Verujem da će za nekih mesec dana situacija sa epidemijom dosta da se promeni. Ako se neke mere budu vratile, mi ćemo voditi računa kao i do sada. Učenici će sa svojim predmetnim nastavnicima i starešinama dolaziti u škole u manjim grupama. Na primer, danas petaci, u sledećem vremenskom periodu šestaci, u zavisnosti od broja ocena koje žele da poprave – objasnio je Pašić.

On se osvrnuo i na dnevni boravak koji će biti organizovan u školama.

 • Pripreme su u toku, to je planirano.

Jako je malo interesovanje, 5.400 učenica u celoj Srbiji se prijavilo za ove potrebe.

U Beogradu je to pet odsto, u Novom Sadu tri, a u Nišu čak 1,76 odsto. Svi objekti će biti dezinfikovani, učenici će biti u manjim grupama u zavisnosti od uzrasta.

Prvenstveno će pratiti onlajn nastavu jer svaka učionica ima televizor. Biće zadataka, ali i sportskih i društvenih aktivnosti.

Biće spremna uputstva za sve, od direktora škole preko nastavnika do roditelja, jer su nam jako bitne te preventivne zaštitne mere – rekao je Pašić.

Prema njegovim rečima, 22 odsto roditelja je iskazalo potrebu da deca budu u vrtićima na nivou cele Srbije.

 • Najviše ih je u Beogradu i Novom Sadu, kao najvećim gradovima. Mi smo dobili od gradskog Zavoda za javno zdravlje uputstvo za primenu preventivnih mera u vrtićima u 35 tačaka.

Jako je bitno da se objekti dezinfikuju, da vaspitači prođu sve preventivne preglede što ne podrazumeva obavezno testiranje na Kovid-19. Neki vaspitači i spremačice su bili u kriznim štabovima, neki su bili u Kovid bolnicama – rekao je on i apelovao na roditelje da odmah reaguju ukoliko primete simptome virusa korona kod svoje dece.

 • Prva je nedelja aprila, učenici završnog razreda su imali mogućnost da se prijave za polaganje prijemnog ispita. Trenutno je 8.700 učenika prijavljeno za polaganje prijemnog, kada su u pitanju učenici sa posebnim sposobnostima.

Svi oni koji nisu stgli da to obave, ne moraju da brinu.

Imaće od 18. do 21. maja još jedan rok.

Svi prijemni ispiti biće održani u nedelji od 7. do 14. juna, i za matematičku i za filološku, i druge gimnazije. Najveće interesovanje u gimnazijama je za IT odeljenja. Imaju testove da vežbaju, da se spremaju za te prijemne  ispite i verujem da će svi upisati ono što žele – zaključio je Pašić.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

  gsp

  Evo najnovijih informacija o gradskom prevozu

  Gradski prevoz samo za zaposlene, ko nema mesečnu plaćaće dnevnu kartu