in

Sutra protestna vožnja biciklista u centru grada i na Levoj obali

Biciklisti Beograda održali izbornu vožnju - 03.03.2014.
Biciklisti Beograda održali izbornu vožnju - 03.03.2014.

Sutra 27.9.2014. u Beogradu će biciklisti Beograda odvozati protestnu vožnju kojom žele da skrenu pažnju na prava i bezbednost biciklista u Beograda, a kao glavni razlozi navedeni su rekonstrukcija Slavije i očajno stanje Pančevačkog mosta.

Udruženje „Ulice za bicikliste“ poziva bicikliste da se okupe na Trgu Republike u 16.30, dok u 17.00 polazi redovna masovna mesečna vožnja „Kritična masa“.

Trasa kojom će se kretati biciklisti je dugačka 15 kilometara i kreće se sledećim ulicama:

sa mesta okupljanja, Trga Republike, kreće se prema Terazijama do Trga Slavija; dalje se nastavlja na Bulevar kralja Aleksandra, zatim Ruzveltovom ulicom, preko Pančevačkog mosta i nazad, a završetak trase je rekreativna zona na Adi Huji.

Parola „Slavija je i za bicikliste“ skreće pažnju na to da u planu rekonstrukcije Slavije ne postoji rešenje za bicikliste. Naime, cilj je da se poveća protok automobila, javni prevoz da se pomeri sa strane, a pešaci dobijaju podzemne prolaze. U tom planu nije predviđeno kuda bi se kretali biciklisti.

Pored problema sa Slavijom tu je još jedan veliki problem koji je problem i za saobraćaj motornih vozila a tek za bicikliste – Pančevački most. On je potpuno nebezbedan za prelazak biciklista preko njega. Staze su uništene, na nekim mestima ne postoje, a sam kolovoz ima dosta neravnina, rupa i nikako ne predstavlja bezbedno mesto za bicikliste.

„Kritična masa“ se kao vid protesta održava u Beogradu svake poslednje subote u mesecu, i to od 17.00.

 

Biciklisti spadaju u grupu najugroženijih učesnika u saobraćaju i kao takvi moraju imati sređene staze kojima će se kretati. Bezbednost mora biti na prvom mestu kako ne bi dolazilo do nezgoda.

Zato pozivamo sve građane da podrže ovu akciju udruženja „Ulice za bicikliste“ i dođu sutra na Trg Republike kako bi učestvovali i učinili ovu vožnju što masovnijom.

Više informacija na fejsbuk stranici, a možete i pogledati mapu kretanja protestne vožnje.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. To je pravi naziv “ ulice za bicikliste“ a ne “ TROTOARI ZA BICIKLISTE“ a mi pesaci ce mo ulicom. Moze li Kawasaki ili Suzuki da se vozi trotoarom ?? Pa zasto onda moze bicikla ?? kakva je razlika osim u konjskim snagama. Doneti propis kojim se zabranjuje voznja bicikle trotoarom.!!

Leva obala jedna od pet novih privrednih zona

Biomasa, LOBI

Elektrana-toplana na biomasu gradiće se u Padinskoj Skeli