Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Sutra je Uspenje Presvete Bogorodice, Velika Gospojina, praznik majki i dece

u Vesti od

Srpska pravoslavna crkava slavi 28. avgusta Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih pravoslavnih praznika, dan kad se Bogorodica vaznela u nebo.

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik uspomena je na smrt Bogorodice i srpska pravoslavna crkva i vernici slave ga 28. avgusta kada se završava i post koji traje 14 dana.

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju. Smatra se da je majka božija do kraja života, posle smrti i vaskrsenja Hristovog, živela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Zanimljivo:  Nakon kašnjenja skupština grada se pretvorila u raspravu oko prodaje PKB-a

U Hramu Svete Petke na Ovčanskom putu, u 18 časova će služiti praznično bdenije, kada će biti izneta plaštanica Presvete Bogorodice, a onda će biti pevane Statije (opelo Bogorodici).

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan se smatra praznikom žena i majki. Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh