Sutra je Uspenje Presvete Bogorodice, Velika Gospojina, praznik majki i dece - www.lobi-info.rs

Sutra je Uspenje Presvete Bogorodice, Velika Gospojina, praznik majki i dece

1 minut za čitanje

Srpska pravoslavna crkava slavi 28. avgusta Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih pravoslavnih praznika, dan kad se Bogorodica vaznela u nebo.

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik uspomena je na smrt Bogorodice i srpska pravoslavna crkva i vernici slave ga 28. avgusta kada se završava i post koji traje 14 dana.

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju. Smatra se da je majka božija do kraja života, posle smrti i vaskrsenja Hristovog, živela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

U Hramu Svete Petke na Ovčanskom putu, u 18 časova će služiti praznično bdenije, kada će biti izneta plaštanica Presvete Bogorodice, a onda će biti pevane Statije (opelo Bogorodici).

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan se smatra praznikom žena i majki. Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Ostavite odgovor

Prethodna priča

Sa Palilulskom karticom popusti za građane do 50 odsto

Sledaća priča

Jutros na Pančevačkom putu pronađeno beživotno telo

Poslednje od Vesti