in

Sugrađani nezadovoljni lečenjem u Domu zdravlja u Borči

Poslednjih dana dobili smo nekoliko molbi sugrađana koji su nezadovoljni lečenjem u Domu zdravlja u Borči a najčešće premedbe su gužve, loša organizacija i nedostatak ljudstava.

Dom zdravlja u Borči, iako je najveći na levoj obali, nema dovoljno kapaciteta jer se broj stanovnika duplirao u poslednjih 20 godina.

Svi znamo da je u planu izgradnja novog doma zdravlja međutim dok isti ne bude izgrađen građani se moraju lečiti.

Gužve, redovi, čekanja…

Pre nešto više od mesec dana direktor Doma zdravlja Palilula Dr Stojanović je izjavio da ne može pacijent kome je zakazan pregled u 10 sati ujutru da čeka do jedan po podne i da toga više nema.

– Molim vas prenesite novom direktoru da je stanje u domu zdravlja katastrofalno. Nema dovoljno lekara, a broj stanovnika na levoj obali se konstantno povećava. Unapred hvala – poslala nam je sugrađanka Vesna.

I mi ovim putem želimo da pozovemo direktora DZ Palilula, dr Stojanovića, da izvrši kontrolu svih domova zdravlja i ambulanti na levoj obali, ne samo u Borči.

dom-zdravlja-borca-2016
Slika od pre nekoliko meseci ispred Doma zdravlja u Borči.

– Ujutru u 7 sati kad se dom zdravlja otvori svi trče da predaju knjižice, sestre izbace kutije i vrlo su česte tuče oko tih ubacivanja, pored zakazanih bude po 40 pacijenata po lekaru što znači da ćeš konkretno „kampovati“ da dočekaš svoj red – kaže sugrađanka Ana.

I dodaje, kad je prva smena u pitanju često lekari ne stignu sve da prime, pa ti kažu da dođeš sutra ili te primi neki drugi lekar čisto da te skine s reda. Sestre u popodnevnim smenama pokušavaju i trude se, ali i one popadaju jadne.

Novo pravilo u svim domovima zdravlja

Od 1. decembra se sprovodi novo pravilo u domovima zdravlja koje kaže da se svaki pacijent kod izabranog lekara opšte prakse može zadržati najviše 15 minuta.

Kod lekara specijaliste u domovima zdravlja se možete zadržati nešto duže odnosno pola sata.

pregled-kod-lekara-2016

Iskreno nismo baš sigurni da će nove mere doneti previše boljitka jer lekari svakako imaju previše pacijenata.

Zakazivanje moguće samo preko telefona

U martu ove godine je zvanično počeo da se primenjuje „Integrisani zdravstveni informacioni sistem“ ili skraćeno IZIS koji je trebao da omogući lakše i brže zakazivanje. Naravno, pod uslovom da funkcioniše…

– Sistem zakazivanja jedva funkcioniše, mesta nema, a najčešći odgovor je „ne znam zovite kol centar“. Zvanjem kol centra odgovor je nema rasporeda za decembar, pa se sve svelo na to „pobij se da predaš knjižicu, sedi i čekaj ceo dan“.

izis-2016

Jedina svetla tačka u domu zdravlja jeste laboratorija za koju sugrađanka kaže da najbolje funkcioniše.

– Penzioneri dođju u 5.30, knjižice se skupljaju do skoro 7 sati i do 8.30 konkretno svi su gotovi.

Građani se osećaju nemoćno

Građani su postali obeshrabljeni jer smatraju da kao pojedinci ne mogu ništa promeniti po pitanju rada u Domu zdravlja u Borči.

– Ovo što se dešava u domu zdravlja prelazi sve granice strpljenja i snage, nas građana „trećeg reda“, da dođemo do adekvatnog lečenja. Ako uopšte dođemo na red kod lekara –ogorčeno nam je rekla Violeta.

I dodala, stvarno ne znam da li nam mogu pomoći, ali makar neka neko nešto učini i nešto poboljša. Čekanje, epsko zakazivanje na ultra zvukove, nedostatak kadrova to ne treba ni spominjati.

Zato smo se povodom iznetih primedbi i molbi obratili Domu zdravlja Palilula i očekujemo da će u narednim danima reagovati i pokušati da reše problem.

Nezvanično smo saznali da je u novembru bio raspisan konkurs za posao u DZ Palilula, stoga se nadamo da će novi kadrovi doprineti poboljšanju lečenja svih sugrađana.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

5 Comments

  1. U domu zdravlja u Borci rade samo 2 ginekologa na ovoliko naselje. Četvrtak je dan za trudnice, 1.12.2016 doktorka je u prvoj smeni primila preko 50 pacijenata a nas 20 nije stiglo na red. Ne pričam o ginekološkom redovnom pregledu nego o trudnicama, sramota za grad. Za doktore i sestre sve pohvale i ako rade u ovakvim uslovima.

  2. Lekari su sve samo ne lekari…kuckaju na onom kompu.traze termine da zakazu i zavrse pregled…zar to nije uvreda za struku…Sestre osione…Stalno im neko nesto brani cas ima zakazivanja cas nema…ne znam da li su krivi doktori direktori drustvo vlast..smo znam da se ne postuje gospodin gradjnin…Bostan ceka po 5 sati da bi ga primila dr..i kuckala po kompu…

Deset srpskih naučnika za čistu desetku

Fizički obračun u Domu zdravlja u Borči (VIDEO)