Stogodišnjica smrti Milutina Bojića

u Vesti

Povodom sto godina od smrti pesnika Milutina Bojića (1892 – 1917) u sredu, 8. novembra, Biblioteka “Milutin Bojić” i njeni zaposleni odaće poštu našem velikom pesniku polaganjem venca kraj njegovog spomenika na uglu Palmotićeve i Ulice Milutina Bojića u 9.30 časova.

Kako je saopšteno; u 11 časova vence će položiti na grob Milutina Bojića koji se nalazi u porodičnoj grobnici na Novom groblju (parcela 29, grobinca 39, treći red). Polaganju će prisustvovati i najbliži srodnici Milutina Bojića.

Podsetimo, ovaj veliki pesnik rođen je 1892. u Beogradu, bio je učesnik Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine, kao i Prvog svetskog rata.

Iako je živeo samo 25 godina, ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj književnosti. U svom kratkom životu ipak je stigao da opeva patnje i stradanja srpskog naroda kroz tragično povlačenje preko Albanije i na takav način ovekovečio je jezivu viziju plave grobnice kod ostrva Vida – ostrva smrti. Ali nije dočekao da opeva pobede i oslobođenje u koje je čvrsto verovao. Smrt ga je zatekla u trenutku njegovog snažnog pesničkog uspona.

8. novembra 1917.  godine Milutin Bojić je preminuo u Solunu u bolnici. Sahranjen je na vojnom groblju na Zejtinliku. Oproštajni govor na sahrani je čitao književnik Ivo Ćipiko. Krajem leta 1922. godine prenešeni su posmrtni ostaci Milutina Bojića u Beograd, gde je sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju.

Objavio je zbirke “Pesme” (1914), spev “Kain” (1915), “Pesme bola i ponosa” (1917) i drame “Lanci” (1910), “Kraljeva jesen” (1913), “Gospođa Olga” (1913-1914, prvo izvođenje 1979) i “Uroševa ženidba”.

“Plava grobnica” Milutina Bojića je posveta hiljadama srpskih vojnika. Ona predstavlja svojevrsnu tvorevinu Bojićevog nadahnuća. 

 

 

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Vesti

Idi na VRH