in

Stiže novi zakon – Za volanom ni kap alkohola!

Stiže novi zakon: Za volanom ni kap alkohola

Zakon o bezbednosti saobraćaja biće izmenjen a najdrastičnija izmena biće da vozači ne smeju imati ni malo alkohola u krvi. Izmene zakona najverovatnije će biti usvojene do kraja godine.

Pošto zakon koji je stupio na snagu krajem 2009. godine nije dao očekivane rezultate, što svedoče mnoge nesreće, mnoge žrtve i mnogi bahati alkoholisani vozači, nadležni su još od kad najavili izmene Zakona.

Više puta rokovi su probijeni pa uvođenje mera poput nulte tolerancije na konzumiranje alkohola i veće odgovornosti preduzeća za puteve su u pripremi.

Ove novine bi trebalo da smanje broj poginulih na našim putevima, kao i da smanje materijalnu štetu sa 700 na 500 miliona evra godišnje. Pored toga, planiramo da uvedemo nultu toleranciju na konzumiranje alkohola, stimulativne i destimulativne mere za vozače, ali i da povećamo odgovornost preduzeća za puteve“, izjavio je Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta i jedan od vodećih ljudi u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama ZBS-a.

Najdrastičnija mera biće da vozači ne smeju imati ni malo alkohola u krvi. Sadašnji zakon ovu meru je propisao samo za profesionalne vozače ali profesor Vujanić kaže da nema razloga da bilo ko pije kada vozi.

„Pored ovoga, biće precizirana i odgovornost putara u slučaju kada dođe do nesreće. To podrazumeva da će i oni moći da budu krivično gonjeni ako je do saobraćajne nesreće došlo zbog stanja na drumu.”

Konkretni predlozi trebalo bi prvo da budu implementirani u zakon, pa onda sledi rasprava nacrta kao i stručno mišljenje javnosti. Tako da novi zakon ne možemo očekivati pre kraja novembra 2014. godine.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sindikat GSP upozorava: Vozila su na ivici tehničke ispravnosti!

    Sindikat GSP upozorava: Vozila su na ivici tehničke ispravnosti!

    Mesečna pretplata za fiksni skuplja za 143 dinara

    Od avgusta fiksni skuplji za 143 dinara!